2017-10-12 5514 浏览
今晚我們喺尖沙咀附近做完嘢之後去咗出名有好多食店嘅厚福街睇吓有咩好食!行到去見到有間門面裝修好有懷舊日本感覺嘅刺身丼店叫「鉄火堂」,而且睇到門外貼著多刺身丼嘅圖片賣相非常吸引,所以我們就決定入去食晚飯!我們叫咗海膽三文魚丼「韓國海膽、三文魚,帆立貝」嘅三文魚好肥美嫩滑,帆立貝相當鮮甜彈牙,而且好大粒!三色海膽丼「韓國海膽、加拿大海膽,北海道海膽」舖滿三色海膽,而且份量超多,多到好似一座小海膽山咁,食落味道味道極之鮮甜,韓國海膽好鮮甜軟腍,加拿大海膽比較肥美厚身,而北海道海膽超級軟綿,而且入口即溶,真係超正呀!極上拖羅丼「藍鰭大拖羅,碎蔥吞拿魚」嘅藍鰭大拖羅嘅色澤係淺粉紅色,脂肪紋理嘅分佈亦好均勻,食落有極之芳香濃郁嘅魚油香滲透出嚟,簡直係齒頰留香,真係超好味呀!吞拿魚蓉相當軟綿綿,再加埋啲碎蔥一齊食,真係好芳香軟滑!喺落單嗰陣,我們怕唔夠飽,諗著叫多一碗刺身丼,但店員就向我們推介話啲飯係可以無限任添,感覺真係好抵食!另外!喺餐牌上見到嘅自選魚生飯,有多料材料畀人客選擇,感覺好似食緊車仔麵,自己揀材料咁,感覺真係好特別同好有創意!因為有得添飯,本人就添咗一次,所以我們另外加點咗鰻魚,因一
所以我們就決定入去食晚飯!
帆立貝相當鮮甜彈牙,而且好大粒!
多到好似一座小海膽山咁,食落味道味道極之鮮甜,
韓國海膽好鮮甜軟腍,
脂肪紋理嘅分佈亦好均勻,
吞拿魚蓉相當軟綿綿,
再加埋啲碎蔥一齊食,真係好芳香軟滑!
感覺真係好抵食!
另外!喺餐牌上見到嘅自選魚生飯,有多料材料畀人客選擇,
因為有得添飯,本人就添咗一次,所以我們另外加點咗鰻魚,
因一份祇有「三切」,我們就叫咗三份嚟食!鰻魚嘅肉質相當爽滑彈牙,
而且都幾厚身,至於鰻魚汁嘅味道非常鮮味濃郁,但絕對唔會有好鹹嘅感覺!
另外!跟飯會有一包紫菜,用啲紫菜包埋啲飯一齊食,感覺真係好正呀!
鰻魚
無限任添飯