2022-11-17
又到左打邊爐嘅季節,已經bookmark左幾間打邊爐放題,今次同老公就試咗呢間喺尖沙咀嘅黑樺牛!黑樺牛和牛火鍋放題$398(120分鐘)有近50款配料,都好多選擇,黑樺牛牧場原來喺日本已經有75年歷史,而且係自家培育A5級黑樺牛,質素有一定嘅保證。呢個價錢可以食到八款A5熊本黑樺牛和牛同埋4款日本佐賀名水豚,絕對係值得嘅佢哋有八款湯底,其中有兩款係限量供應嘅,我地揀咗其中一款,台灣麻辣火山鍋未坐低之前店員會介紹一下餐廳,邊度係洗手間、邊度拎嘢飲、醬料等等…服務好好呀🙌🏻坐低之後店員會先上一個黑樺牧場精選層架、北海道大元貝牡蠣海鮮拼盤同埋八款A5和牛👇🏻✨A5熊本黑樺和牛牛小排✨A5熊本黑樺和牛上肩胛肉✨A5熊本黑樺和牛肩胛梅花✨A5熊本黑樺和牛牛前胸✨A5熊本黑樺和牛玉子後腰肉✨A5熊本黑樺和牛牛頸脊✨A5熊本黑樺和牛千本筋✨A5熊本黑樺和牛特上霜降小排其中要特別推薦特上霜降小排同牛小排,肉質油花分佈均勻,前者嘅肥脂部份較豐富,後者呢就較重油香😋另外,玉子後腰肉會加上日本🥚,食之前先攪拌蛋黃,再等牛肉沾上蛋液,淥幾秒食得,肉味更加突出😋海鮮拼盤好新鮮,如果份量多啲就好啦(可能我太貪心)
黑樺牛和牛火鍋放題$398(120分鐘)
✨A5熊本黑樺和牛牛小排
✨A5熊本黑樺和牛上肩胛肉
✨A5熊本黑樺和牛肩胛梅花
✨A5熊本黑樺和牛牛前胸
✨A5熊本黑樺和牛玉子後腰肉
✨A5熊本黑樺和牛牛頸脊
✨A5熊本黑樺和牛千本筋
✨A5熊本黑樺和牛特上霜降小排
海鮮拼盤好新鮮,如果份量多啲就好啦(可能我太貪心)$398仲咁多要求😜另外我哋仲叫咗手打黑鑽蝦滑同生雞子。黑鑽即係黑松露,超濃郁嘅黑松露味,蝦滑又夠彈牙👍🏻
雞子我就冇食,但老公話好食,,大大粒好飽滿。
食完呢啲已經超飽,試唔到其他嘢啦🥲但特上霜降小排就encore左一次,呢個堅好食😋
整體真係唔錯,下次我要試其他湯底,要留下肚,可以再食多啲A5和牛🤤🤤