2024-09-26
最近網上有一間超出名嘅泰國餐廳,位於銅鑼灣,而今日我同同事因為要開會,所以成8點先有得食晚餐,我地一致都話要對自己好d,所以今晚一於來呢間餐廳大食一餐!餐牌有好多選擇,睇完一轉之後第一樣嘢話一定要叫嘅就係個黃咖喱炒大頭蝦,呢個真係超級抵食,每隻大頭蝦都炸過先至再用咖喱茶每一隻大頭蝦都好多個,而且隻隻都超大隻,啲咖喱用嚟撈飯就一流,所以我哋都叫埋飯撈埋嚟食,真係食幾碗飯都得!朋友每次食泰國餐都要叫冬陰功湯,見到呢度有大頭蝦冬陰功湯就決定要個細嘅,佢嘅辣度剛剛好,而且大頭蝦真係好新鮮,肉質爽脆,加埋超多膏,真係好少食到冬陰功嘅蝦係咁新鮮!另外都叫咗兩個喺泰國餐廳必點嘅item,就係馬拉盞通菜同炸蝦餅,兩個份量都唔少,質素都比一般泰國菜餐廳更加好食。就連個椰青都好清甜,椰子肉一scoop就可以食!講真冇諗過星期四夜晚咁夜食飯都有餐廳可以咁好氣氛,而家喺香港真係好少見,更加難得就係所有店員嘅態度都好好!