2023-03-16
因為友人生日, 佢好鐘意食海鮮,所以近排都問左幾個朋友邊間海鮮好味然後有一個朋友介紹左間係旺角新開冇耐既海鮮火鍋, 所以去朝聖下由於新開, 所以我覺得好新淨, 最緊要空間感夠, 咁先會傾計傾得舒服睇左一陣, 都係叫SET抵, 所以我地揀左個海鮮B餐-$338/位指定湯底係包埋的, 我地就叫左個出面未見過既潮式滷水湯鍋, 一上枱已經勁香滷水味, 勁期待一陣食既野首先食既係刺身拼盤, 有齊三文魚, 北寄貝, 油甘魚, 八爪魚, 希靈魚, 全部都好新魚, 我地最鐘意就係三文魚, 切得夠厚, 夠晒肥美然後好快就有海鮮拼盤上枱了, 一上枱真係見到好震撼, 因為好大堆頭, 生日用黎打卡就真係岩晒, 而且海鮮都勁生鮮, 蝦同龍蝦都仲係動下動下的, 見到都想食我地首先係食鮑魚: 勁大隻, 勁彈牙, 好好口感蝦:又新鮮會郁又彈牙龍蝦: 輕輕一拉, 龍蝦肉就拉出黎, 可見新鮮, 而且龍蝦味好夠, 鮮嫩無比蟶子王: 店員教淥十秒就得, 果然就可以食出佢既最鮮嫩爽口既一面大元貝: 肉質厚實而彈牙青口: 同平時出面食既青口係有分別的, 有D似以前食過既野生青口, D個有驚喜花蛤: 完全冇沙, 肉質彈牙, 食得爽
所以近排都問左幾個朋友邊間海鮮好味
我地首先係食鮑魚: 勁大隻, 勁彈牙, 好好口感
蝦:又新鮮會郁又彈牙
大元貝: 肉質厚實而彈牙
花蛤: 完全冇沙, 肉質彈牙, 食得爽快
蚌仔: D個就淥廿秒, 鮮甜無比
蠔: 完全唔腥, 食得出鮮甜, 平時好怕蠔腥既我都食得好開心
白鱔片: 鱔片既魚香味充滿係個咀入面, 好味道
另外我地再叫左D滑, 牛丸, 烏東同薯粉, 同潮式滷水湯鍋好夾, 再夾埋呢度有既潮式辣椒油, 我地都食唔停
飲品仲要又便宜又多選擇!!
總結, 呢度既海鮮火鍋好難會令人唔滿意, 因為實在好好味, 如果要建議下既, 就係最好係枱面貼上每樣海鮮既建議煮食時間, 因為雖然店員都好熱心咁去教你, 但我地有時都唔想麻煩人地既。友人食完都好開心, 話下次我生日請返我黎食! 我都好期待!!