2017-08-02
今日同事生日,佢就最鍾意打邊爐同食海鮮,所以一早上open rice做定功課,竟然比我搵到呢一間手工鍋,見啲相海鮮都好新鮮下,所以就決定book枱試一試佢地點好方便,就響金馬倫道口。抬頭望就見到好大個招牌,都好易搵。鋪頭位於2樓,一上到去見到好闊落。位置多數係卡位形式,坐得好舒服。佢有兩種唔同嘅套餐,會包唔同嘅海鮮。 價錢包左湯底外,仲可以揀六款火鍋配料,其實都好夠食。我哋揀咗貴個隻套餐,每人仲有半隻龍蝦添。叫咗個百香果沙冰同草莓沙冰,佢竟然係溝可樂架,好好笑!但係飲落成件事又好合理喎,仲幾好飲添朋友揀咗個四川麻辣鍋,愛辣嘅我一定奉陪!湯底一啲都唔求其,𥚃面有十足嘅花椒八角同埋幾種唔同嘅辣椒,仲有豆芽同埋木耳Tim!用料十足!!海鮮盤一上枱,即刻要攞部電話出嚟狂影,實在太吸晴啦!成個海鮮船印象最深刻嘅當然係龍蝦啦,雖然唔算好大隻但肉質爽甜!另外象拔蚌更加係超乎想像嘅鮮甜!另外跟餐嘅仲有手切牛肉, 10分嫩滑而且牛味超重跟餐我哋揀咗佢嘅手工雲吞,鮮淮山,鯪魚球,墨魚丸,同埋即炸魚皮雲吞嘅蝦10分新鮮,爽口彈牙。一食就知道係手工包另外墨魚丸亦好爽口,魚皮上枱嘅時候仲熱辣辣,脆卜卜,果然係即
另外跟餐嘅仲有手切牛肉, 10分嫩滑而且牛味超重
雲吞嘅蝦10分新鮮,爽口彈牙。一食就知道係手工包
另外墨魚丸亦好爽口,魚皮上枱嘅時候仲熱辣辣,脆卜卜,果然係即炸
跟餐我地仲揀咗個玫瑰豬爽肉。其實即係豬頸肉,不過肥瘦分布確實係好平均,入口爽滑
另外我哋重點左響鈴同埋油炸鬼
侍應姐姐話嚮鈴同油炸鬼都係佢哋嘅師傅即炸嘅,一上到枱先發現個響鈴仲大過個煲!因為即炸嘅關係,十分脆口,一夾就會散。所以夾嘅時候都要好小心,但係索曬啲湯真係好好味呀!
買家每人$400有找唔算好平但係食到咁新鮮嘅海鮮同埋即炸嘅火鍋配料,已呢個地段來講一啲都唔貴
好開心冇揀錯餐廳!同事都話食咗一餐好難忘嘅生日飯!