2022-01-13
冇得食晚市,咁唯有午市食豪啲!最近我就去咗銅鑼灣嘆高級中菜,樣樣食物都好高質,已經成為我近期最滿意嘅餐廳之一😚如果有一個悠閑嘅中午,都真係好值得嚟依到試嚇😳• 商務午市套餐 $528@位- 金箔筍尖鮮蝦餃- 麻婆豆腐肉碎餃- 黑魚籽醬香煎粢飯 三款點心都有驚喜bor!蝦餃上放咗金箔裝飾顯得更矜貴,餡料中嘅蝦肉大大隻又爽彈,用料新鮮,堅係皮薄餡靚!麻婆豆腐肉碎餃嘅味道就比較特別,融合咗麻辣風味,外皮偏向似粉果皮咁煙韌,估唔到食點心都可以食出惹味嘅感覺!粢飯煎至外脆內軟,絕不痴牙,配上黑魚籽醬,香口中帶鹹鮮味👏🏻🤤- 淮山杞子燉響螺非常足料嘅靚湯,裡面有響螺片、瘦肉、淮山同杞子,本身個人drydry哋飲完即時滋潤返🥰- 黑毛豬叉燒拼意大利黑醋豬手之前都講過自己麻麻哋叉燒,因為唔鍾意死甜同叉燒醬嘅味道,亦都好怕乾柴嘅口感,依度嘅叉燒我就勁鍾意喇!叉燒都比較厚身需要切開嚟食,切落去嗰下已經感受到肉質嘅鬆軟,而且仲保留住肉汁,豬肉味道好香,再加上外層燒到微焦就香上加香,係一舊會令我回味嘅叉燒!豬手用上意大利黑醋去煮,酸酸甜甜比中式黑醋更有層次😌- 蠔皇扣南非鮑魚伴鵝掌相比其他菜式我覺得依道菜嘅表
如果有一個悠閑嘅中午,都真係好值得嚟依到試嚇😳
• 商務午市套餐 $528@位
- 金箔筍尖鮮蝦餃
- 麻婆豆腐肉碎餃
- 黑魚籽醬香煎粢飯
- 淮山杞子燉響螺
- 黑毛豬叉燒拼意大利黑醋豬手
- 蠔皇扣南非鮑魚伴鵝掌
相比其他菜式我覺得依道菜嘅表現就冇咁突出,不過都做得唔錯嘅,鮑魚同鵝掌都煮得好淋身同入味,係個汁再濃啲會更加fit我口味😗
- 砂鍋啫啫唐生菜
諗住平平無奇嘅唐生菜竟然都做得咁好食,有蝦醬嘅香味又夠鑊氣!
- 脆脆西施泡飯
泡飯湯底係龍蝦湯,呈橙紅色勁吸引!配料仲有大量嘅蝦肉,可以自行將脆米、蔥花、白芝麻、芫荽加入泡飯裡面,一大煲每人都可以食到兩碗,除咗好味我冇其他補充🤤
- 養顏棗皇糕
Last甜品嘅糕點都係新鮮蒸起,成個set真係一啲都唔馬虎!香甜嘅棗味夾雜椰奶香,大大大滿足✨