一讲起Burger店,平嘅则有M / K_C等嘅快餐店,但食物质素就心知肚明啦。 而高级D就有Burger joys,burgeroom等等,但价钱就较为贵,而呢间boy n Burger目的就想将两这结合。 而佢就真系做得到。 Boy n Burger创办人Mel Zhou于澳洲长大。 有日经过见到一位男孩想食Burger,但因价钱昂贵而被父亲拒绝。 从而起发灵感去做一个高质而负担得起嘅Burger。 餐厅位于湾仔庄士敦道,舖面嘅落地坡璃特别抢眼。 店内装修以橙蓝色阶砖为主,环境洁净,设有一人座位,并唔系面壁思过𠮶只。 款式算系几多,套餐唔只得薯条,仲有个迷你汉堡拼盘。 Signature chicken burger$48(w / combo +$15)价钱真系无可争辩,最平只得$ 28,喺港岛区算系千年难与。 而鸡肉大家都见到系突咗出黎,性价比极高。 可惜今日只得自己,只能试一款。 炸鸡非常之大,炸皮就系经典美式𠮶只,粉浆偏厚,食落酥脆唔油腻,层次感高,有好浓烈嘅调味,呢个阵间再讲。 餐厅用上鸡腿肉,嫩滑juicy,肉味浓,偏向成,如果用上新鲜鸡就更好自。 面包冇被纸包整巢晒

Signature chicken burger$48
(w / combo +$15)

signature chicken

餐厅用上鸡腿肉,嫩滑juicy,肉味浓,偏向成,如果用上新鲜鸡就更好自。 面包冇被纸包整巢晒,有轻微烘过,气孔蓬松,比想像中更松软,个包顶有少少反光,有少少牛油香同甜味,以快餐店去讲系非常之好,好过M_九条街。

酱汁份量适中,蛋黄酱似系炸鱼薯条𠮶只,主要系咸味,再带pickle嘅酸味。 芥末酱就正正常常,配上生菜,一片酸瓜,薄薄嘅蕃茄,质素高,超抵食。

Popcorn chicken(combo$15 + $10)

popcorn chicken

我今次大头虾,又叫咗炸鸡。份量非常之多,一口size,与招牌炸鸡相若,同样用上鸡腿肉。 咁就讲吓炸皮调味𠮶part。

我就觉得佢个调味重手咗,见到系有超多种香草香料,仲有少少辣味,而明显食到有味精嘅味(虽然快餐店都会落味精),我就认为太咸,味道太抢,令肉味减少。 但总结都好值得帮观,好过食连锁店。
  • 招牌炸鸡汉堡
  • Signature  chicken