上星期公司剛搬左來荃灣,初黎呢區報到,當然要周圍行下熟習下環境啦🤪 喺沙咀道一帶行行下意外發現呢幢「大鴻輝中心」🧐,全幢都係食野嘅🤤❗️Openrice 一下之下,發現原來喺呢幢樓嘅食肆口碑都幾唔錯,今日就先嚟試吓呢一間位於18樓嘅「18樓雞煲」❣️因為我哋今日比較肚餓,所以佢一開門(下午五點)我哋就過咗嚟,點知已經有10零個人俾我哋更早到喺度等緊入座😳❗️睇嚟呢間18樓雞煲都幾有名氣🧐 搞到我有啲期待☺️💕一坐低店員即刻問我地要咩辣🌶,然後我先發現呢個係冇餐牌嘅🤣 要點嘢食就要掃描入座紙上嘅QR code 自助落單,我個人覺得環保得來幾有效率,而且呢度上菜絕對算係快嘅👍🏻❗️調味料唔算多,我非常同意佢哋講一句「食雞煲打邊爐,唔駛點豉油嘅」因為個雞湯已經好濃味😝 啲調味料主要都係食牛肉用🤣飲品都非常多選擇💕菜、火鍋湯➕乳酪放喺open area,大家按需要自己拎~我哋今日點左微辣味🌶雞煲♨️❣️去拎下野飲,食下乳酪,等左大約10分鐘,見到每台嘅雞煲都陸續送上😍 份量控制得唔錯😯唔會話俾太多👍🏻如果唔係我哋兩個人食半隻雞都飽曬😂雞煲醬汁香濃惹味,醬汁同雞件混合得好均勻,雞件岩岩炒起熱辣辣♨️,食落非常嫩

飲品都非常多選擇💕

菜、火鍋湯➕乳酪放喺open area,大家按需要自己拎~

我哋今日點左微辣味🌶雞煲♨️❣️

雞煲醬汁香濃惹味,醬汁同雞件混合得好均勻,雞件岩岩炒起熱辣辣♨️,食落非常嫩滑,口感彈牙結實❗️雞件每件都十分入味💕☺️食完晒啲雞,我哋就倒湯落去煲✌🏻,開始打邊爐啦🤩

先推介兩款魚真係好好食好爽口😍

脆肉脘+白鱔片
非常爽脆,唔多骨,好似我呢啲超怕魚骨嘅人都可以食到❣️脆肉脘相對再少啲骨而且啲骨比較比較大,容易佻出來😌
丸類嘅選擇算多,我都試咗好幾款唔同嘅丸,冇乜雪味✔️證明食材都幾新鮮👍🏻

自製響鈴新鮮即炸,浸落湯度5秒鐘,就可以感受到外軟內脆嘅口感☺️

椒鹽雞粒

炸得好靚,外表好好食咁❣️但食落雞粒唔算入味,而且有啲乾身,但椒鹽味幾重,喺香口惹味嘅~❗️

雪花肥牛
特級肥牛

我個人比較鍾意食雪花肥牛,主要因為肥膏冇咁多🙈 但熟咗其實口感都係差唔多,以任食嘅quality來講算係唔錯😌,絕對合格👍🏻

以呢個價錢任飲任食,仲要食到咁多高質素嘅食物,下次一定會再嚟幫襯❣️
2019-09-01