2023-06-08 31 浏览
呢輪香港熱到泰國咁,一於就去食啲泰菜應下景🪭嚟到位於九龍城南角道嘅小曼谷,嗌啲涼涼地嘅嘢食下,醫下肚仔啦。今次就嗌咗佢嘅精選午餐,我只想講一句「大件夾抵食🍖」泰皇咖哩軟殼蟹配薄餅 $125風味豬頸肉配無骨海南雞油飯 $75泰式生蝦刺身 $128🐥海南雞好肉、無骨,淡淡嘅雞味,配埋油飯,超舒服。再搭埋豬頸肉,對於一個食肉獸嚟講,完美。跟飯再整碗靚湯清清熱,當堂就暑氣全消🪼我就再加咗杯鹹檸gur 一 gur 佢,跟餐半價$21都可接受嘅。🦀嚟得食泰菜就無理由唔整份咖哩嘆下嘅🍛,軟殼蟹爽脆,唔會成口炸粉,溝埋咖哩就係mix and match。呢個餐可以揀跟飯、麵或者薄餅,我另外嗌咗海南雞飯,所以就輕食一下揀咗薄餅。咁薄餅搭黃咖哩就唔洗講,一定好食㗎啦😂呢啲定律嚟㗎嘛。🦐真係忍唔住,午餐都要叫份生蝦嘆下,生蝦上面放一粒蒜、一粒辣椒,入口層次好好,生蝦嘅鮮,配住辣椒嘅攻,再用蒜頭嘅香提一提味,每咬一下就喺個口腔翻滾一轉,好幸福☺️同埋都係嗰句,天氣咁熱,食一碟用冰盤上嘅菜式,邊有可能唔享受。總括嚟講,食物質素無投訴,價錢宜人。好多野我哋都控制唔到,天氣我哋控制唔到。大個咗,旅行說走就走嘅勇氣不再
今次就嗌咗佢嘅精選午餐,我只想講一句「大件夾抵食🍖」

泰皇咖哩軟殼蟹配薄餅 $125
風味豬頸肉配無骨海南雞油飯 $75
泰式生蝦刺身 $128

咁薄餅搭黃咖哩就唔洗講,一定好食㗎啦😂呢啲定律嚟㗎嘛。

總括嚟講,食物質素無投訴,價錢宜人。好多野我哋都控制唔到,天氣我哋控制唔到。大個咗,旅行說走就走嘅勇氣不再。但心態我哋可以調節,換個角度,食一餐好嘅泰菜,當自己去咗轉泰國🇹🇭,好好享受一段下午嘅時光,其實都一樣可以好Chill