2022-07-10
今次同朋友一齊嚟到大埔食飯,除咗幫襯最鍾意嘅粉果佬、仲有格仔餅以外,我哋今次揀咗呢一間阿三大排檔,四個人帶咗八個餸,啱啱好!鐵板德國鹹豬手🐷豬手外皮經過酥炸,非常之香脆,林上黑椒汁,經歷埋火炙,非常之香口!燒魷魚筒🔥魷魚筒爽口彈牙,剪成細細件,非常容易入口!頭抽雞煲仔🐣雞件啖啖肉,瓦煲上果然係唔同啲,上場桌嘅時候仍然聽到吱吱嘅聲音,非常新鮮!椒鹽鮮魷🦑大排檔椒鹽鮮魷一定要食嘅!最鍾意就係食上面酥脆嘅蒜粒!非常之mouth watering !梗係唔好同朋友客氣,趁佢哋唔察覺食鬼晒!豉椒炒蜆🦪蜆肉吐沙處理得好好,而且蜆肉非常之鮮甜,食得出係好新鮮嘅蜆,配合埋青椒爆炒,唔錯!瑤柱金菇扒西蘭花🥦呢個送白飯就一流!瑤柱份量非常之多,佢嘅芡汁充滿瑤柱嘅香味,西蘭花處理得好好,唔會有草腥嘅味道,jeng shit! 乳鴿🕊呢間餐廳最近做緊優惠,每食夠$200就可以加$10叫多隻乳鴿食朋友同埋我都一個嗌咗三隻乳鴿,大家分嚟食好滋味!鹵水拼盆🧫滷水拼盤非常抵食,有齊我最想食嘅雞翼、豬手、豬耳仔、同埋生腸,最想讚就係雞翼,識識吓會聞到有浸酒香嘅味道,幾特別!——————為食分界線——————📍 阿三大排
鐵板德國鹹豬手🐷
燒魷魚筒🔥
魷魚筒爽口彈牙,剪成細細件,非常容易入口!
頭抽雞煲仔🐣
雞件啖啖肉,瓦煲上果然係唔同啲,上場
桌嘅時候仍然聽到吱吱嘅聲音,非常新鮮!
椒鹽鮮魷🦑
梗係唔好同朋友客氣,趁佢哋唔察覺食鬼晒!
豉椒炒蜆🦪
瑤柱金菇扒西蘭花🥦
乳鴿🕊
朋友同埋我都一個嗌咗三隻乳鴿,大家分嚟食好滋味!
鹵水拼盆🧫
——————為食分界線——————
📍 阿三大排檔
大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下B1號舖
推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $80
#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧