2020-03-01
疫情期間,火鍋店、蒸海鮮店因為疑似「霧化病毒」,生意飽受痛擊。但香港人四季火鍋的熱情唔會輕易減退,造就外賣火鍋這種逆市奇葩。聖誕期間在台北食過鼎王,湯底係唔錯的。見到廣告香港有外賣,一於在家自製麻辣火鍋~ 安排有小小不夠人性化,店方堅持要到店現場點菜,現場付款,先會落單製作。結果現場所見,一大班口罩人逼喺門口(入面無人)⋯⋯ 咁又危唔危險呢? 😷其實科技進步,打電話甚至整個app 落單有幾難?FPS 付款防止客人no show 亦可。點菜過程本身ok。非常優惠,$58 就有一份湯底,足夠2人份量,另配送沾醬。每張單最低消費$200,結果我點左3 份湯底、一份芋絲(蒟蒻)。唔想喺人群中呆等,落返樓下坐喺車等都可以。約10分鐘後電話通知有得攞。份量真係好大,一份湯底真係夠,入面已經有 6 件鴨血。包裝密實唔怕漏。麻辣鍋底預設「微辣」,真係唔係好辣,嗜辣的朋友一定要「中辣」或以上。(其他食材係自備的)
(其他食材係自備的)