2017-02-12 1571 浏览
平時我帶旗袍食野多,今晚話佢要威返次,帶我去食野喎,好就睇吓有幾勁!雖然就係local啲嘅餐廳,但估唔到環境又幾乾淨喎!7點3嚟到,入面已經滿晒,我哋唯有坐外面,但坐外面其實仲正啦,勁有風味,但如果係室外嘅話,更加完美!髮菜蠔豉湯哇好開心呀,最鍾意呢個湯㗎喇!超級清甜可口,仲要唔鹹唔多油冇味精,非常難得,飲完都唔會口乾!例牌霸王雞 ($78)嘩好得意呀!成碟雞上面係舖滿葱絲㗎,係真係一堆,未見過有咁多!旁邊有一碟沙薑,我就好呆咁逐件逐件雞點嚟食,但大口仔提議將成堆沙薑倒落去,好豪邁!撈埋沙薑嘅葱絲果然零舍唔同呀吓!雞肉滑溜又香雞味,而且份量算大!大口仔就最開心啦,將啲葱絲撈滿成碗飯...清湯雜菜煲 ($72)差不多滿瀉嘅煲,有白菜仔、菇、粉絲、蝦乾。一睇個湯底就知道好清,清到不得了,鍾意清淡食物嘅朋友一定會好鍾意食。但如果多返啲豆腐就更完美喇!蠔仔煎蛋 ($80)平時食呢道菜,好多都係好油膩,但呢度呢,雖然煎到金黃色,但睇落一啲都唔油膩,仲偏乾身添!食落口啲蠔仔肥嘟嘟又鮮甜冇腥味,但係口感又唔似傳統嗰隻蠔烙咁,較似奄列咁軟滑啲,呢個可以保持到蛋嘅嫩滑口感,啱晒我呢啲鍾意食嫩滑多過脆身嘅
髮菜蠔豉湯
例牌霸王雞 ($78)

清湯雜菜煲 ($72)

蠔仔煎蛋 ($80)

平時食呢道菜,好多都係好油膩,但呢度呢,雖然煎到金黃色,但睇落一啲都唔油膩,仲偏乾身添!食落口啲蠔仔肥嘟嘟又鮮甜冇腥味,但係口感又唔似傳統嗰隻蠔烙咁,較似奄列咁軟滑啲,呢個可以保持到蛋嘅嫩滑口感,啱晒我呢啲鍾意食嫩滑多過脆身嘅人!
蠔仔煎蛋
椒鹽鮮魷 & 白飯魚 ($80)

兩樣我哋都鍾意食,又揀唔到要邊樣,於是兩樣都要晒啦!比較少食炸野,因為好多地方都炸得太油膩或者炸粉太厚。但呢度㗎呢,炸得非常乾身,唔油膩,炸粉唔厚,舊舊都好香脆,咬落去係有聲,超開心!鮮魷又唔會過韌,仲食到啲鮮味添!不過呢碟就適合鍾意清淡嘅朋友,重口味嘅應該要求多椒鹽啊!
椒鹽鮮魷 & 白飯魚
例牌霸王雞, 清湯雜菜煲, 蠔仔煎蛋, 椒鹽鮮魷 & 白飯魚
梅菜扣肉 ($40)

由於好想食,於是叫咗個細嘅版本嚟試吓,老闆又真係肯整碟細嘅俾我哋食喎!好就好在呢個扣肉肥瘦分明得好緊要,入口溶化但又有瘦豬肉嘅口感,炆得軟腍,好味!而且梅菜好軟綿,同外面食開嗰啲好唔同,味道適中,唔會過鹹,撈飯真係啱晒!平時都唔係好敢亂食梅菜扣肉,因為都驚會整得好油膩,但呢個又唔係喎!就算食完都唔覺得好膩,勁啊!
梅菜扣肉
沙拉骨 ($40)

既然係咁咯,唔爭在試埋個沙拉骨啦!平時又係好少食,因為總係覺得食骨,即係冇肉食啦!但老闆推薦,咁又試個迷你版啦!即叫即做,上碟熱辣辣,其實應該叫沙拉豬扒,咬落去軟腍兼啖啖肉嘅!千島醬汁為成道菜錦上添花,甜甜哋帶少少酸,同樣地撈飯係一流嘅!
沙拉骨
呢度真係冇得輸,食物質素好夠鑊氣不特止,最緊要係夠抵食,食到捧住個肚走!!聽店員講仲可以買海鮮嚟叫佢哋整,喂下次買過嚟食咯!
2017-02-02
椒鹽鮮魷 & 白飯魚