2018-11-13
近日有foodie 朋友推介這間位於旺角光華街的「阿來」。今天行完信和,就同honey一齊去醫肚。餐廳裝潢企理光猛,一如港式茶餐室的格局,而枱與枱之間有適當嘅距離,所以感覺唔會好逼。既然這咖喱軟殼蟹火山包是推介之物,一定要試試看。咖喱軟殼蟹火山包$138嘩啦!真是大件夾抵食!平日要吃泰式海鮮咖哩起碼索價二三百。而這軟殼蟹火山包只是$138,而且有成兩隻(四件)軟殼蟹!認真抵食!軟殼蟹炸得酥脆香口,夠乾身,沒有過份的油膩感覺。而那咖喱汁濃厚稠身,惹味香甜,一點也不辣,仲滿有椰香,正!再配以原味薄餅$25,更是好吃!薄餅鬆化香口,質地軟熟,索汁力一流!沾上咖喱汁的薄餅,真的令人一口接一口,吃過不停!菠蘿炒飯$53菠蘿炒飯雖然賣相普通,但實在真材實料有內涵!炒飯的配料十分豐富,有蜆、魷魚、臘腸、大蝦、菠蘿、提子、炒旦和肉鬆等等。炒飯炒得粒粒分明,加上多種的海鮮材料,無論味道同口感都幾豐富。以$53吃到這樣多料的菠蘿炒飯,性價比超高!馬拉盞炒通菜$68通菜份量唔少,炒得夠鑊氣。通菜軟嫩無渣,味道唔會太咸或太辣。加上馬拉盞的提味,和辣椒絲的一點辛,可口又惹味,送飯一流。椰青$35吃泰菜少不了椰青
既然這咖喱軟殼蟹火山包是推介之物,一定要試試看。
咖喱軟殼蟹火山包$138
惹味香甜,一點也不辣,仲滿有椰香,正!
再配以原味薄餅$25,更是好吃!
菠蘿炒飯$53
馬拉盞炒通菜$68
椰青$35
吃泰菜少不了椰青。這椰青是原個椰青上,而不是那些盒裝椰青水。椰青水味道清甜又解渴,仲有滑滑的椰青肉可以吃。
青檸梳打$22
這青檸梳打真好喝!青檸味濃郁,味道酸酸甜甜的,配上有氣梳打,清爽解膩。
估唔到在鬧市的旺角,有這樣一家抵食而有水準泰菜,加上他們不設加一收費,真是抵上加抵!一定會encore, 推介!