2018-10-04 2158 浏览
今日同两个阿姨去左屋企附近既名家食tea。😋名家系蔡澜既一楼,平日既下午茶时间其实附近既餐厅都唔会太多人,所以坐得几舒服😌原来呢间名馆既下午茶真系几抵,38蚊个饭餐连饮品小食唔驶加一!!!😱我同两个阿姨大家叫D唔同既款可以试多D😜饭类就叫左个豚王卤蛋饭🐷咖哩厚切吉烈猪扒饭🍛同埋鲜摘虫草花蒸滑鸡饭🍚(三个都系🐷)三个黎讲我觉得吉猪🍛卖相最好同最抵食,猪扒都几大块咖哩汁都调得唔错👍🏼虫草花蒸鸡饭就有D干身,可能一早蒸定左翻热出黎。豚王🐷卤蛋饭个猪肉都腌得几好食,唔会太咸,但个人不太喜欢肥猪肉,所以唔觉得有咩特别。小食我地就拣左一口小笼包🥟虾饺王同埋银湖天鹅酥😋可惜原来佢落错单😅畀左个莲藕饼我地。阿姨以为系我叫的,所以一上左菜佢食左我地先发觉落错左单就算啦🤣小笼包个皮都唔算好厚,汤就唔系好够多,但肉馅都几好唔会好干好鞋,呢个唔错。我觉得天鹅酥整得最靓,仲要用个好似雀巢型既底装住😍入面系紫薯馅,唔算好甜同滞,食左饭同咁多咸点中和返都唔错。😋莲藕饼就相对普通,有D油,莲藕唔算好多但佢个肉饼都几弹牙既😀😚而且再睇埋晚市menu发现呢D点心正价都要50蚊一份起,咁当然正价既份量会多D,但下午茶都可以

咖哩厚切吉烈猪扒饭

鲜摘虫草花蒸滑鸡饭
虫草花蒸鸡饭就有D干身,可能一早蒸定左翻热出黎。
豚王卤蛋饭

鲜肉一口小笼包

银湖天鹅酥
镬仔生煎莲藕饼
而且再睇埋晚市menu发现呢D点心正价都要50蚊一份起,咁当然正价既份量会多D,但下午茶都可以试到,仲有连埋饮品,所以真系好抵👏🏼
2018-10-02
咖哩厚切吉烈猪扒饭