2017-11-25
沙田人實在太多, 又好似無咩野食. 之前食過oppa 燒肉旺角分店印象唔錯, 所以係沙田文化中心睇完Pixar展就決定過黎試下佢新出任食menu, 呢個弘大燒肉放題只係$238. 而且任食menu 選擇比想像中仲要多, 除左多款肉, 仲有好多主食, 湯, 小食選擇. 不過留意番呢個優惠價只限530pm入座, 2hrs 任食. 做足功課既我地緊係趕係530pm準時到達啦頭盤係一開始就會送上, 不過部分肉都可以係任食menu 再encore.呢盤咁震撼既肉肉肉包括A4黑毛和牛肩肉, A4黑毛和牛三角腩, 澳洲和牛脷, 澳洲和牛下腩, 封門柳, 鹿兒島牛柳粒, 加拿大牛排骨, 無骨牛肋肉同美國牛小排.另外仲會送上一整條腩肉同泡菜鍋邊蛋. 其中A4黑毛和牛肩肉雪花紋理最靚, 食落口牛脂香味最濃郁. 美國牛小排事先用韓式醬料醃過, 味道會比較出, 用生菜包肉就最match.老老實實, 其實正常食量女仔應該淨係食完呢盤肉已經大半飽, 因為份量真係超~足. 不過話明任食, 我地當然發揮比平時多100%食量試多d泡菜鍋邊蛋真係幾好食, 除左泡菜碎應該仲有落洋蔥碎同其他材料, 食落好足味好香而且口感剛好
而且口感剛好.
蛋平時煎耐左會好乾, 但呢度蛋因為加左泡菜等材料, 就算keep 係一邊煮耐中間仍然保持適當濕度. 當然最佳時機都係剛煮到7成熟, 即刻食就最perfect 原本打算食完再encore 多個芝士鍋邊蛋, 但最後實在太飽食唔落, 可惜.... 另外. 不得不讚賞下佢既泡菜, 爽脆又入味, 好正. 朋友唔食泡菜, 淨係我自己都ko 左兩碟.
上次食過shake shake 部隊煱飯唔錯, 今次試下炸醬麵. 真係好似running man 無挑佢地成日食既咁, 大大碗麵上面有黑棕色醬料, 然後撈勻佢. 其實貌相不太討好, 但每次睇節目見佢地食得咁有滋有味都想試下. 今日一試, 唔... 原來係略帶甜醬料, 無咩其他配菜味道比較單調, 而且麵質偏腍也不是我的菜. 都係試一次夠
半價order 杯菠蘿沙冰唔錯, 好大杯而且唔會太甜, 幾fresh. 送肉解膩一流
真露煮蜆真係好抵, 見到牆身其他時段discount 左都要$90, 但佢係個任食menu 入面. 其實識食, 叫多幾款菜都好值回票價. 湯底味道比較重胡椒味, 都幾香. 蘿蔔炆得香甜, 而且除左蜆肉, 仲有豬大腸. 其實原本仲想試下海鮮煎餅, 但實在太飽食唔落. 唯有下次再試
最後驚喜係有dessert, 可以選Movenpick/Haagen Dazs/Dreyers 雪糕條. 識食緊係選Movenpick la~ 不過無味道可以選, 直接上左vanilla. 如果之後有得選埋味道就perfect la