2023-01-20
🔸Verde Mar🔸西營盤🔸墨西哥菜🔸🌶️地道墨西哥菜!牛油果專門店!今次同朋友去香港大學附近食野,我地就揀左水街呢間小餐館,裝修係白色為主調,好多樹懶同動物做主題,好清新!🦥食物好特別,我作為牛油果控都好驚喜,等我逐一介紹啦~🥑 炸牛油果薯條酥炸牛油果,牛油果熟得剛剛好,軟而綿密好creamy~炸粉唔會好厚~最特別係佢配墨西哥青辣椒醬料,好有椒汁嘅辣汁好特別!我朋友唔食辣就另外上左茄汁🥫🧀 辣肉腸芝士醬配玉米片係墨西哥直送芝士,牌子叫 Oaxaca!芝士比較軟身,有流心效果,牛奶味好重~係辣肉腸碎配上熱熔左嘅軟芝士,好開胃又暖胃嘅小食!配奢侈,亦有墨西哥風味!🥘 墨西哥海鮮焗飯同西班牙唔同,墨西哥海鮮焗飯飯粒粒粒分明,比較乾身,海鮮亦都係鋪上面,而唔係一碟咁樣煮好~呢一個有多款海鮮,青口、大蝦、蜆、魷魚,配上青檸,同埋三色椒作為點綴店員哥哥亦都有特別推介海鮮要點墨西哥海鮮辣醬,辣味好搶口好香辣,亦都好適合位整個海鮮焗飯帶來刺激!佢唔會話好重青辣椒味~所以又係另一種辣醬~🥩 香煎安格斯牛扒,配牛油果醬、番茄醬、烤洋蔥,同莎莎醬!另一樣墨西哥風味嘅烤牛扒,鐵板燒得超香,而且每一塊都係剛好
🌶️地道墨西哥菜!牛油果專門店!
食物好特別,我作為牛油果控都好驚喜,等我逐一介紹啦~
🥑 炸牛油果薯條
🧀 辣肉腸芝士醬配玉米片
🥘 墨西哥海鮮焗飯
🥩 香煎安格斯牛扒,配牛油果醬、番茄醬、烤洋蔥,同莎莎醬!
另一樣墨西哥風味嘅烤牛扒,鐵板燒得超香,而且每一塊都係剛好半生熟,肉味好出~但我最鍾意係佢啲配料,一啖裏面有蕃茄嘅清香,牛油果嘅綿滑,又有洋蔥嘅爽口,就完全滿足左對墨西哥料理嘅想像🤤🤤
🫘 墨西哥朱古力
超強嘅墨西哥朱古力熱飲,好適合係冬天飲☺️ 另外亦都有好香嘅桂香味,所以好夾朱古力🍫
Verde MAR
網上訂座即賺Rice Dollars
網址: https://s.openrice.com/QrRS0rBCA00~uZ5MGAA
地址: 西環西營盤水街41號地舖
電話: 28100888
=====================
#牛油果 #牛油果專門店 #墨西哥菜 #墨西哥料理 #墨西哥餐廳 #特色餐廳 #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkgirl #西營盤美食 #西營盤cafe #水街 #西環美食 健康主題 #慢活 #西營盤 #牛油果 #健康 #純素 #西營盤餐廳 #Superfood #healthy #authentic #tasty #kidsfriendy #familyrestaurant #mexicanfoodhk #mexicanrestauranthk #healthyrestaurant #syp #syprestaurant