2017-02-15
對於屯門元朗人來講,萬方冰室就絕對唔會陌生,好多人都有介紹過,但奇怪地我地居然未食過,經過幾次真係太多人排隊,只好放棄。咁啱上星期六去開新墟,即管睇下,居然唔係好多人等位!可能熱情已經冷卻左,哈哈,啱哂我,大約15分鐘有位。等嗰陣仲喺度研究佢地門口個懷舊機械磅,好得意入2蚊就會自動磅重,仲有張飛仔跌出黎!撘枱係基本,客人多,所以都明白。而且我覺得坐得唔算好逼,好過華嫂啦。生炸無敵大雞脾配沙律 $34隻雞脾好似變咗種咁,大到不行了由於係生炸,熱辣辣,肉質仲保持到嫩滑,唔乾但略嫌味道偏淡,無乜調味,可能要加返少少淮鹽吊下味就完美~配嘅係薯仔青瓜沙律,個人幾抗拒薯仔沙律,唔鍾意個口感,好彩佢切得夠細粒,加上青瓜都夠多,補足返,加上唔會撈得好酸,所以都食晒。碟底有張墊底嘅吸油紙,切起上黎有啲困難,好怕會切埋張濕咗嘅紙,食埋…手撕清遠雞湯米餐 配 菜糕蛋 + 凍菊花 $45手撕清遠雞湯米本身個湯底聲稱天然熬制,睇落幾清澈,唔油,飲落淡香,合食得清淡人士。原隻清遠雞手撕,雞絲少量,米粉質地硬身,配少量銀芽,啱我口味,起碼唔會似一般茶記啲米粉,又粗又淋。成碗食落有啲似食緊清湯雞絲翅,哈哈,可能我諗多
隻雞脾好似變咗種咁,大到不行了
手撕清遠雞湯米
成碗食落有啲似食緊清湯雞絲翅,哈哈,可能我諗多咗。
膠做嘅蛋殻,裡面係冰花大菜糕,甜甜地,好懷舊!
用細玻璃樽上,有心思,菊花味出得嚟唔會太濃,甜度適中,飲落清新舒服。
冰杯上,紅豆比例佔三分一,呈粒狀唔硬但有口感。
奶算香滑唔似溝咗太多冰同水,中甜,唔錯。
不過雞脾餐唔配飲品,單點略貴。