2021-04-06
* 終於等到黃大仙嘅十二味 *我同媽咪不嬲都鍾意食川菜,不過黃大仙區就真係冇乜川菜可以選擇。終於比我哋等到十二味喺黃大仙開分店今日就同媽咪妹妹去試吓~可能平日下午關係,店內好鬆動,坐得好舒服。仲一邊食一邊有歌聽我地叫左個土豪版酸菜魚 (小辣)。其實好想食大辣不過妹妹唔食得好辣唯有叫小辣另外佢本身係冇跟薯粉的,如果想要薯粉,可以以$28加配。酸菜魚一上枱我哋都“嘩"一聲,因為真係好誇張,好大盤用咗10分鐘打卡之後,終於開動個人認為呢度嘅酸菜魚夠酸夠香,飲第一啖湯真係好正,熱辣辣,微辣。酸菜香味十足,份量充足,每一啖都可以食到好多酸菜!!媽咪發現個酸菜魚仲有好多菊花瓣 (希望我無講錯), 出邊嘅酸菜魚係冇嘅,而我又真係食到微微嘅淡花香味,我覺得幾特別。魚肉好滑,完全冇骨,可以大啖大啖食,好暢快不過麻辣味就一般,可以重麻味少少。而最美中不足係有啲太鹹。只係一個酸菜魚已經食到我哋三個抱住個肚走,仲有好多川辣小食都未有機會試~下次又可以來再食過