2021-03-09
自禁晚市堂食兩個月至今, 太耐冇食韓燒, 今晚相約朋友到尖沙咀高麗軒韓國料理食韓燒任食。餐廳設於地庫, 面積不大, 環境整潔, 平日晚都坐滿全場, 而且抽煙系統都做得唔錯, 沒有油煙感。入座起計1.5小時, 任飲任食烤肉、烤海鮮、韓式料理, 加左$68/位, 升級任食加拿大雪花牛、帆立貝、帶子、羊架、紅炆牛肋骨先送上多款韓式前菜 (都係無限入加)每款食物都有清晰圖片展示為menu上, mark no.係紙仔上落單,飲品方面以罐裝汽水、韓式飲品為主, 而啤酒就要額外每罐收費。他他牛肉: 賣相很鮮, 不過牛味唔太出雪花牛: 牛脂分佈平均, 烤至5成熟, 入口鮮嫩, 香濃牛脂係口中徘徊帆立貝雖加左少少蒜, 但缺乏鮮味海虎蝦: 食到蝦嘅原汁原味, 味道鮮甜魚柳好滑, 但欠缺鮮味魚香至於Basic價錢所食嘅牛, 似乎都以天然原味為主, 大部份都冇刻意醃製我地超喜歡牛仔骨, 有肉香又甜甜地薄切牛舌, 烤至金黃, 帶微微焦香五花腩 肥瘦平均, 食落唔會太油蛋包蝦: 蛋平均包住隻蝦, 隻蝦好爽, 很重蛋香豆腐辣湯: 味道偏淡, 冇咩辣味, 不過豆腐好滑, 近乎入口溶化全程order嘅食物都齊, 食到飽
入座起計1.5小時, 任飲任食烤肉、烤海鮮、韓式料理,
先送上多款韓式前菜 (都係無限入加)
他他牛肉: 賣相很鮮, 不過牛味唔太出
帆立貝雖加左少少蒜, 但缺乏鮮味
海虎蝦: 食到蝦嘅原汁原味, 味道鮮甜
魚柳好滑, 但欠缺鮮味魚香
我地超喜歡牛仔骨, 有肉香又甜甜地
薄切牛舌, 烤至金黃, 帶微微焦香
五花腩 肥瘦平均, 食落唔會太油
蛋包蝦: 蛋平均包住隻蝦, 隻蝦好爽, 很重蛋香
全程order嘅食物都齊, 食到飽飽捧住個肚走。