2024-01-24
今日2個人去元朗行街,喺千色廣場附近,發現隱世美食,原來喺巷仔入邊,有一間任飲任食日式放題餐廳。巷仔放咗好多易拉架,有餐牌同埋圖片,而舖頭嘅座位間,係要落樓梯,喺地底。見到餐牌有好多食選擇,所以就入去試吓。地底原來裝修得好靚,有水晶吊燈,係世色加日式風味嘅感覺。我哋安排咗坐卡位,梳化好寬敞、又舒服。食放題,首先order一盤刺身,刺身有:三文魚、吞拿魚、螺肉、蝦、帶子….. 刺身好新鮮,夠冰凍,蝦好大隻,仲有蝦膏,好香甜。放題升級版可以有生蠔一打,同埋好多升級嘅菜式可以選擇。生蠔好新鮮,有蠔嘅鮮味,又保留左海水嘅鹹味。熟食方面串燒係好值得推介嘅,串燒雞軟骨、串燒豬頸肉、燒新鮮菠蘿切片等等….. 熱辣辣,加咗適量嘅調味,好正。鍋物叫左牛肉壽喜燒、蟹粉蟹皇粥,牛肉好香滑,新鮮有牛味,壽喜燒湯底好香濃,配菜有滑豆腐、娃娃菜、金菇等等,好入味。蟹粉蟹皇粥真係勁多蟹粉、蟹膏、蟹肉,好足料,好好味。仲有試咗好多其他熟食:日式蒸水蛋、炸雞球、芝士年糕、雞翼、芝士玉子燒、慢煮牛舌、蒜蓉焗蠔、牛油粟米、酒煮藍貝、南瓜天婦羅….全部都好正。用QR code落單,食物好快就準備好送上枱,效率好高。飲品可以揀
飲品可以揀日本清酒,好精緻,一壺俾你自己倒嚟飲。
甜品食左窩夫、榴槤雪條、芒果雪條。有好多選擇,太多太多,下次會再嚟食埋其他款式。