2023-08-16
泰式甜品專門店Asok Thai Cake,最近喺中環街市開咗新分店🤩佢係Asok Thai Garden旗下品牌,主打泰式風情蛋糕🍰另外亦有麻糬、泡芙、軟麵包同泰式飲品🤩蛋糕造型非常可愛😍外型係泰式食品😍有泰式奶茶、泰式綠奶茶、泰式咖啡、船麵、冬蔭功麵、榴槤、香蕉煎餅、斑蘭椰汁糕、椰青、芒果糯米飯🤩像真度十足,而蛋糕味道就係跟返食物造型😛好似冬蔭功麵真係冬蔭功味嘅蛋糕🍰好特別🤩除咗有小蛋糕,仲會有原個蛋糕,慶祝生日用夠晒驚喜🥳今次我試咗泰式奶茶、船麵、榴槤同香蕉煎餅嘅小蛋糕😍🧡泰式奶茶造型係一杯泰式奶茶,有埋杯蓋架🤣係泰式奶茶mousse加上海綿蛋糕,融合咗泰式奶茶嘅濃郁芳香🌱混合咗獨特嘅甜味同肉桂味🥰🤎船麵好得意嘅船麵造型😍上面仲有仿真牛丸🤣唯獨呢一個唔係外型嘅味道😝入面係66%朱古力mousse同朱古力蛋糕🍫香濃嘅朱古力味但唔會好甜👍🏻💚榴槤入面係榴槤mousse、麻糬同海綿蛋糕😛採用最優質的凍乾榴蓮同絲滑嘅榴蓮泥,層次分明👍🏻充滿榴蓮香氣嘅鬆軟海綿蛋糕😆💛香蕉煎餅係香蕉cream、香蕉蓉同香蕉蛋糕🍌味道濃郁可口😛好似食緊香蕉煎餅一樣😚
今次我試咗泰式奶茶、船麵、榴槤同香蕉煎餅嘅小蛋糕😍
🧡泰式奶茶
🤎船麵