2021-07-22 12 浏览
一早已經Bookmarked呢間位於上環嘅 @friday.cafe.winebar 因為佢嘅立體3D咖啡真係好可愛,但估唔到泡製出咁cute咖啡嘅餐廳,內裡擺設一D都唔少女,仲有好多我最鍾意嘅Ironman公仔,呢部份簡直係意外驚喜☆我地Order咗一杯3D Cappuccino同綠茶Latte,可以自己揀3D奶泡造型(貓、狗、熊、random ) ,兩個貓奴當然揀晒貓全部都係貓ฅ^•ω•^ฅ 3D立體Cappuccino前面有四隻唔同表情嘅貓仔,背後仲一隻孫悟空貓貓,加埋支橙色飲管好似拎住金剛棒咁,好得意呀♡♡♡Cappuccino奶味濃郁,立體奶泡仲保持到好耐唔會變形,可以慢慢影唔洗怕;綠茶Latte上面都有可愛嘅貓貓圖案,Latte味道偏甜帶有淡淡綠茶香,而且都幾大杯。食物方面我地叫左香草羅勒醬雞肉意粉同拿波里披薩,意粉麵條彈牙,每條麵俾好香嘅香草羅勒醬包住,感覺好清新開胃,雞肉亦煮得剛剛好,肉質香嫩多汁;拿波里披薩夠晒足料,面層有厚厚嘅蕃茄醬同芝士,一咬落去芝士可以拉絲,味道相當濃陏。因為主食太好味,我地決定試埋佢嘅甜品,揀咗牛奶布丁同是日蛋糕嘅檸檬撻,牛奶布丁口感香滑,帶有

因為主食太好味,我地決定試埋佢嘅甜品,揀咗牛奶布丁同是日蛋糕嘅檸檬撻,牛奶布丁口感香滑,帶有好濃牛奶香;檸檬撻餅底亦夠鬆化,酸甜比例適中,造型更非常立體。

整體咖啡同食物無論味道製作同造型設計,什至乎杯碟襯托都好用心,連我地眼睛都好似食咗餐好滿足嘅晚餐,完全感受到廚師對食物創作嘅熱愛。