2023-07-19
📍 Gyutan Toku(土瓜灣)日本feel 🇯🇵既裝修好吸引,仲有不同日本擺設,連食材都係日本直接運到,主打牛舌,喺香港好少見,好特別~🔸極上牛舌定食牛舌超厚切,肉質爽彈,好Juice,燒到大概7-8成熟,粉嫩質感,劃刀很深,很容易咬,超級多汁,好食😋🔸紅酒汁煮牛舌定食本人覺得重點係啲醬汁,用啲汁黎撈飯,己經食哂成碗了,用紅酒汁煮牛舌,好新穎,但岀奇地夾👍牛舌帶點紅酒味,偏甜既醬汁配搭原本牛舌的味道,得到平衡!而且吸收晒所有嘅精華,非常特別❣️🔸燒鱈魚乾燒熱左既鱈魚乾,沾上沙律醬加七味粉,令到味道唔會咁dry ~入口超脆👍🔸汁燒雞肝外層有熟嫩既肝香,處理得非常好,沒有仼何腥味,配上清爽醬汁,平衡串燒既味道👅🔸串燒冬菇日本冬菇,好濃味,而且好煙韌彈牙,又唔會燒得太乾身,仍然保留到冬菇汁,岀色👍🔸日本綠茶,日本烏龍茶🍵飲完好舒服,可以去除油膩感,係完美既句號。
📍 Gyutan Toku(土瓜灣)
🔸極上牛舌定食
🔸紅酒汁煮牛舌定食
🔸燒鱈魚乾
🔸汁燒雞肝
🔸串燒冬菇
🔸日本綠茶,日本烏龍茶🍵
飲完好舒服,可以去除油膩感,係完美既句號。