2013-07-07 44 浏览
黃昏時間突然想食拉面, 又唔想去油麻地等成粒鐘, 就上OPENRICE搵間未食過既試下, 見到廣華街近近地就去試下, 不過其實佢實際上係煙廠街入面, 差D搵唔到一心想食地獄拉面, 不過香港好多所謂地獄拉面其實根本唔辣, 所以打算叫高多一級既血池地獄拉面, 不過侍應妹妹好堅持叫我試下普通地獄先, 好啦, 平十蚊你都咁堅持, 我就信你啦~個地獄拉面黎左試左一滴湯就知真係辣!~ 飲多一淡, 真係好有當年細細個食辣海鮮杯面既感覺~不過配料就少左D, 得一片叉燒同半隻蛋, 不過佢由湯, 叉燒, 蛋, 面都係冇得彈~叉燒: 唔會太瘦而ZIP牙, 亦唔會太肥面: 彈牙唔會太煙韌蛋: 真係好滑湯: 夠晒味同辣反而岩手拉面就普普通通, 有牛肉叉燒同豬軟骨 (者係雜錦拉面), 面就一樣好味, 不過牛肉好肥, 扣左D分, 湯個味就比較特別, 唔係一般既味僧味。八爪魚丸都係求其叫, 普普通通, 外面係炸既, 會多D油同厚身少少, 硬少少, 我都係鐘意燒既多D

個地獄拉面黎左試左一滴湯就知真係辣!~
飲多一淡, 真係好有當年細細個食辣海鮮杯面既感覺~

叉燒: 唔會太瘦而ZIP牙, 亦唔會太肥
面: 彈牙唔會太煙韌
蛋: 真係好滑
湯: 夠晒味同辣
地獄拉面
岩手拉面
燒八爪魚丸
题外话/补充资料: 佢淨係俾人落一次單, 唔知係點解, 不過間店真係好少位, 好似十個, 我當日7點就岩岩好第一個排, 走果時已經排左十個人以上~
2013-07-06
地獄拉面