2017-06-19
近年大角咀除了火鍋出名外,還有很多新開食店,不過我很少到這區搵食,但今晚朋友想食意大利菜上網揀左這間金船長,門口沒有特別吸引覺得較暗,入內坐下靜靜觀看了一會,簡單裝修與船有關,天花頂更有捕魚網及救生圈,玻璃有簡單文字及圖案形容餐廳。看看餐牌,有好多特別推介圖片亦吸引!黑松露醬意式馬斯卡譜芝士夾心比薩一款兩食,首先賣相好特別同其他Pizza唔同,黑松露味好香醇,氣味非常特殊散發神秘芳香配以淡淡的芝士非常清新,餅底香脆不散充滿蛋味。另一種食法將自家沙律及提子醋加入,整個Pizza味道更豐富更有層次,我人比較喜歡第二個食法。誠意推介香煎鮮吞拿魚田園沙律呢個食法比平時刺身有零一番風味,吞拿魚外層剛熟,內裏保持半生熟狀態,肉質細緻嫩滑鮮甜香煎泰國老虎蝦拼日式帆立貝伴龍蝦汁天使麵,老虎蝦肉多Q彈,浸有牛油香味,帆立貝煎得金黃帶出原有的鮮味,天使麵Angel Hair,意粉中最幼细麵條,纖細如髮絲,非常秀色可餐,條條分明兼且晶瑩剔透,質感彈牙煙韌,比我想像中好食紅桑子希臘乳酪蛋糕配法式蛋白,是好靚真係好靚,紅桑子酸酸甜甜配乳酪的甜膩,清清淡淡加法式蛋白的清新非常㚒,粉紅色馬卡龍伴碟靚又唔過甜仲有水!
香煎鮮吞拿魚田園沙律
香煎泰國老虎蝦拼日式帆立貝伴龍蝦汁天使麵
香煎泰國老虎蝦拼日式帆立貝伴龍蝦汁天使麵
紅桑子希臘乳酪蛋糕配法式蛋白
仲有水!!!不是普通水,也不是檸檬水,而是薄荷水,清涼解渴,忍唔住同壺水影返張相
薄荷水
坦白說今次呢間餐廳出乎意料之外好食,真係好驚喜,每碟分量不小,服務態度十分友善介紹及回答朋友的問題,另外更是細心為我們常常常添加水,麻煩曬。真心推薦咁有質素嘅餐廳