2018-11-03 311 浏览
今天媽媽生日,話想食日本菜,我即刻上網search到銅鑼灣登龍街永光中心(塩玉居酒屋)近地鐵站,交通都好方便,餐廳環境寬敞, 設計得有點像舊式的居酒屋,今次揀咗廚師發板的套餐, 看得出廚師是用左好多心思,設計每一道菜供客人品嚐,再細看大部分客人都是熟客,證明這餐廳的是一間優質的居酒屋 , 所以先會留到一班舊客光顧,由於各種美食都好出色,下次都會介紹朋友嚟試下。鮟康魚肝白子刺身及拖羅他他。特上刺身拼盤,北海道牡丹蝦肉質非常鮮甜爽口, 賣相好靚, 牡丹蝦好像在跳舞一樣, 有點兒不捨得吃。拖羅油香味重,入口即溶,輕輕燒至微微甘香,更能帶出其味道來,再用紫菜包住食,簡直超完美,非常滿足。(鎮店之寶)和牛雲丹, 和牛入口即溶,海膽金香味濃郁,冇腥味,再用紫菜包住食,咬落口有兩種層次口感,冇得輸啦。海膽配上松葉蟹肉飯,賣相十分精緻美觀,帶有海水味的海膽再配上松葉蟹肉的鮮甜,冇得輸。

鮟康魚肝

白子刺身及拖羅他他。