2018-05-13
『酒鍋』係我最愛既餐廳之一,之前已經分別黎過食午餐、晚餐,都好鍾意。由佢未開銅鑼灣分店開始已經食喇,今日我地去尖沙咀分店食晏。 尖沙咀『酒鍋』環境好好,裝潢新潮,有風格,有露台,樓底又高,檯與檯之間有一定距離,坐得好舒服。夜晚既燈光較為暗淡,中午有露台讓自然光透入,感覺好個舒服。 尖沙咀『酒鍋』午市提供手工台式涮涮鍋,$58包括湯鍋、麵底、3款配料及酒鍋自家制外帶飲品一杯,及另加一收費,如果想點牛肉、豬肉等便另外收費。不過『酒鍋』呢個價錢真係好抵食,仲要質素一定有保證。 除左午市套餐之外,仲有小食提供,我地分別點左「手拍青瓜雲耳$28」、「麻辣豬耳$28」同「紅油炒手$28」。 開頭以為呢三款小食既味道會好相似,但其實完全唔同,最愛麻辣豬耳,豬耳柔韌爽脆、膠質豐富,而且份量好多,$28呢個價錢性價比高。 朋友點了潮洲沙爹湯鍋沙爹湯鍋和讚歧烏冬,三款餸有台灣芥辣貢丸、福洲丸湯包、貢丸&餐飲芝士奶蓋靜崗抹茶。 潮洲沙爹湯底味道濃郁,香而不辣。台灣芥辣貢丸唔會太辣,少少刺鼻,味道相當特別。 而我呢,點了黑松露雜菌湯鍋和讚歧烏冬,三款餸有福洲丸湯包、油麦菜、麻辣鴨血&餐飲芝士奶蓋靜崗抹茶。 黑
黑松露雜菌湯比像中濃郁,一上到檯已聞到黑松露味香味,加埋麻辣鴨血,麻辣鴨血係另上。