中环小巷中的🫖𝐓𝐫𝐨𝐢𝐬 𝐂𝐚𝐟𝐞🫖餐厅装潢简约,走怀旧工业风,有一幅逾百年嘅砖墙。空间唔算太大,设有吧枱、高枱、sofa位,部分嘅枱偏细张,未必摆放到太多食物。Cafe采用左开放式厨房,吧枱位就可以欣赏到厨师既手艺,当日仲见到店员搓面团!▪️𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤 𝙀𝙚𝙡 𝙎𝙤𝙪𝙧𝙙𝙤𝙪𝙜𝙝 𝙇𝙤𝙖𝙛 $98鳗鱼 x 牛油果 x 酸种面包 好fusion嘅配搭呢~酸种包底面都经烘过,外皮香脆,内里软熟带些微烟韧既口感。几欣赏𠮶酸种包keep到香脆,不过就无我最钟意嘅酸味。鳗鱼肥美,肉质较为扎实,肥膏位Q弹 (但个人比较钟意软嫩嘅鳗鱼) 。最顶层既housemade black truffle egg salad,黑松露味虽然唔岀,但加有粒粒生洋葱同菇,亦带淡淡黑椒香,配上软滑嘅牛油果同甜甜地嘅鳗鱼汁,整个入口湿润,一啲都唔单调!▪️𝘾𝙪𝙧𝙧𝙮 & 𝙎𝙖𝙡𝙨𝙖 𝙈𝙞𝙣𝙞 𝘽𝙖𝙤 $52Mini Bao 系列 ~ 可以拣配迷你牛角包或炸馒头。超钟意食炸馒头既我 谂都唔洗谂就拣左炸馒头!炸馒头外层酥脆,内𥚃松软湿润带奶香。咖哩猪颈肉沙沙 ~ 猪颈肉爽弹入味,阵阵咖哩香。配搭埋酸甜爽口嘅青椒红椒,好有泰
中环小巷中的🫖𝐓𝐫𝐨𝐢𝐬 𝐂𝐚𝐟𝐞🫖

𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤 𝙀𝙚𝙡 𝙎𝙤𝙪𝙧𝙙𝙤𝙪𝙜𝙝 𝙇𝙤𝙖𝙛

𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤 𝙀𝙚𝙡 𝙎𝙤𝙪𝙧𝙙𝙤𝙪𝙜𝙝 𝙇𝙤𝙖𝙛

鳗鱼 x 牛油果 x 酸种面包 好fusion嘅配搭呢~

▪️𝘾𝙪𝙧𝙧𝙮 & 𝙎𝙖𝙡𝙨𝙖 𝙈𝙞𝙣𝙞 𝘽𝙖𝙤 $52
𝘾𝙪𝙧𝙧𝙮 & 𝙎𝙖𝙡𝙨𝙖 𝙈𝙞𝙣𝙞 𝘽𝙖𝙤

Mini Bao 系列 ~ 可以拣配迷你牛角包或炸馒头。超钟意食炸馒头既我 谂都唔洗谂就拣左炸馒头!炸馒头外层酥脆,内𥚃松软湿润带奶香。咖哩猪颈肉沙沙 ~ 猪颈肉爽弹入味,阵阵咖哩香。配搭埋酸甜爽口嘅青椒红椒,好有泰式既感觉。讲明Mini,份量当然比一般嘅细,下午茶嚟食下都唔错。

▪️𝙃𝙤𝙪𝙨𝙚-𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚 - 𝙨𝙬𝙚𝙚𝙩 $80
𝙃𝙤𝙪𝙨𝙚-𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚 - 𝙨𝙬𝙚𝙚𝙩

三层厚嘅班㦸,顶层有一大球大红袍雪糕,旁边舖满士多啤梨。好钟意𠮶大红袍雪糕,浓茶香,却毫不苦涩。带冰感,甜度低,可中和班㦸既甜腻感。不过班㦸就同想像中有啲岀入,质地软腍,蛋香偏淡,但胜在即叫即制热辣辣,同雪糕一齐食 有冷热交融既感觉。

▪️𝘿𝙖𝙧𝙠 𝙃𝙪𝙢𝙤𝙪𝙧 $45
𝘿𝙖𝙧𝙠 𝙃𝙪𝙢𝙤𝙪𝙧

黑芝麻竹炭拿铁,入口满满芝麻味,好smooth,甜度恰到好处,芝麻唔会被奶香盖过。旁边仲配左自家制香甜酥脆既核桃。

▪️𝙊𝙧𝙞𝙚𝙣𝙩𝙖𝙡 𝘽𝙚𝙖𝙪𝙩𝙮 $100
𝙊𝙧𝙞𝙚𝙣𝙩𝙖𝙡 𝘽𝙚𝙖𝙪𝙩𝙮
估唔到系cafe都可以品茶,冲茶过程讲究,店员非常有耐性地讲解。每次只用热水泡30秒,就可以泡岀清幽嘅东方美人,同时避免茶嘅苦涩。呢个份量嘅茶叶冲到七至八次,好抵饮,好啱大家坐低慢慢叹~

整体而言,酸种包同mini bao味道都唔错!cafe仲不设入座时限,几适合带电脑嚟做嘢~ 不过环境就唔算特别靓特别舒服。