2023-02-08
濟州燒肉食堂其實已經食過幾次,每次嚟都覺得質素好穩定。壺漬牛肋骨 $238牛肋骨本身已經醃得好入味,就算燒完都唔會流失晒肉汁,骨嘅部份燒耐少少食會更加出到肉味👍🏻 25日熟成濟州黑毛豬梅花肉 $285第一次食呢個熟成梅花肉,同普通肉感覺上唔同嘅係食到肉味濃縮咗,豬肉味更加出,相對上肉質嘅水份就會少啲,要視乎個人口味😁不過韓燒嚟講都係一個新選擇大蔥切牛舌(鹽燒)$138牛舌雖然係薄片,但係本身有厚度,所以食落有口感之餘,唔會因為燒到過咗龍而乾晒🤭 識落咬下咬下仲有牛舌回甘,燒到表面脆口之後,入面仲係軟腍🤩韓國鰻魚(半份)$115通常燒鰻魚都係食已經燒好咗,未試過自己由生燒到熟,鰻魚食落去同平時食開軟綿綿嘅質感唔同,呢個魚肉彈牙,魚皮好重膠質,配埋燒汁都唔錯大八爪魚 $108雖然話明係大八爪魚,但係呢個size上到枱真係有啲嚇親,因為燒熟咗之後都唔會覺得縮水咗好多,最好要黎配酒飲😆豪快蘋果醬油雞腿 $88醬油雞腿係另外一個推介,同樣地醃肉嘅醬汁做得好好,唔會死咸帶甜味,所以燒完出嚟係香口之餘,仲覺得一隻唔夠食😂😂濟州特飲 $32 柑橘梳打 $32話明濟州食堂,當然有啲濟州特色嘢飲,兩杯都
壺漬牛肋骨 $238
25日熟成濟州黑毛豬梅花肉 $285
大蔥切牛舌(鹽燒)$138
韓國鰻魚(半份)$115
大八爪魚 $108
豪快蘋果醬油雞腿 $88
濟州特飲 $32
柑橘梳打 $32
話明濟州食堂,當然有啲濟州特色嘢飲,兩杯都係偏柑橘味重,要來配燒肉可以解油膩👍🏻