小弟喺呢區做野已經幾年,早期聽同事講佢地d太陽蛋飯好出名,之後食過幾次,係唔錯,之後間中仲會叫下炒野食,都ok好味。不過之後佢地速度愈黎愈慢,除時等半個鐘都唔係奇事 (外賣特別嚴重)。今日咁岩經過,見唔係好多人,就搏一搏叫左個炒野外賣,等左一陣,有位同樣都係等外賣ge先生問個阿姐佢碟炒野得未,因為等左好耐,個阿姐即刻問廚房,之後個阿姐好悔氣咁講:「未得呀,再等下啦。」如是者,再過多兩、三個字,果位先生碟野仲未有,結果佢話唔要,個阿姐即刻退返錢畀佢。中間呢段時間,好多電話、walk in客想叫外賣,個阿姐都係勁悔氣話:「起碼要等半個鐘ga,冇計。」我心諗:「你接唔切單就唔好接啦,成日好似唔休做咁。」結果我碟野都要成三、四個字先有,份量仲要細左,又難食左,我諗唔到咩理由再幫襯。我去幫襯大排檔,人地得兩個伙頭,多單極,我都係試過等10mins左右,仲要好夠鑊氣。

我心諗:「你接唔切單就唔好接啦,成日好似唔休做咁。」

2016-01-15
20 分钟 (外卖自取)