2017-11-07
今晚一早約左朋友試呢間101手工涮涮鍋,朋友食完話好正,因為可以成晚任飲任食5個鐘,仲有勁多特色飲料同酒,仲有無敵靚景可以打卡影相,所以就專誠過海黎左銅鑼灣呢間試一試。初初以為只係普通火鍋店,但原來餐廳都幾貴級,差唔多係全座最高,一入大堂已經好有氣派,好期待。上到去d位都好闊落,好舒服,可以慢慢坐,慢慢傾計。未揀野食前,已經送上台式小食:麻醬手撕雞同麻辣木耳,細細碟,好開胃。首先我地要揀咩鍋底,朋友話d火鍋配料好新鮮,揀一個清少少既鍋底,可以食到每樣野既味道,所以我地揀左冬瓜卜卜蜆鍋,雖然佢清,但一d都無偷工減料,成個鍋都用左唔同材料煮成,唔多講,睇相就知有誇張,食落超級清甜!食哂d蜆之後,就到手工配料,我地揀左一份海鮮同一份牛頸脊,再揀埋兩份手工拼盤。海鮮都算新鮮,一份海鮮有生蠔、大蝦、鮑魚、蜆等等。之後試牛頸脊,呢個超好味,好似食緊和牛咁,好有牛肉味又好香口好滑!之後再試埋佢手工拼盤,睇meun d好似好奇怪唔明佢講乜咁,但原來係一d好特別既手打火鍋料,例如芝士蝦滑、墨魚滑等等,每一樣都精心製作,有驚喜,出面食唔到!除左以上精選食品,仲有一系列任叫食品,雖然話任食,但材料一點也沒偷
除左以上精選食品,仲有一系列任叫食品,雖然話任食,但材料一點也沒偷工,例如有18吋蟹棒、芝士竹輪、芋圓等等,食到我同朋友都捧著肚。
成晚除左食物好吸引,飲品都係主打,除左依家最興既韓式特飲,倒插沙冰系列,仲有好多cocktail,最鐘意飲佢個mojito!我同朋友大約試了6杯飲品!
整體黎講,雖然人頭費偏高,但如果想同朋友飲飽食醉成晚,絕對抵番哂啊!