2016-05-12 1039 浏览
細個喺坑口住左十幾年,最近兩年搬左,今日返坑口行下,啲舖換得非常非常快,以前成日都食瑞士咖啡室前身間茶餐廳,今日換左瑞士咖啡室,試下好唔好食先!夜晚近八點到,唔洗排隊入座,但坐低左大約十分鐘就要開始等位了!店內有用麻雀砌成「瑞士㗎啡室」的裝飾,幾特別。呢到同一般茶餐廳分別不大,食物可以叫碟頭飯、叫餸食飯、輕食、或者鋸扒都得!我同屋企人一齊黎,所以叫左四人餐。四人餐如上面餐牌所示💰HKD318餐湯: 每日例湯不同或可要羅宋湯個碗就好大喇,但係實際上啲湯好少,幾淡都飲晒。個湯係好濃嘅味精湯,不要太高期望。薑蔥豉油皇煎封銀雪魚個size一上枱,都幾細條,而且條魚冇乜魚肉,同埋都幾鬆散,外層係脆脆都,味道一般,不過幾香口。咸魚蒸肉餅肉質不錯,味道好濃所以都幾咸,用黎配飯食就最好不過了。蜜桃菠蘿咕嚕肉我食完成碟之後,我好似一舊菠蘿都食唔到,唔知係真係冇菠蘿定比人食晒。咕嚕肉份量都幾多,肉質幾實,唔會太酸,味道適中,好評!椒鹽鮮魷勁差。我個人expect椒鹽鮮魷應該係一條條,就算唔係條條都係咁,最起碼唔會係件件都一舊舊成個波咁。鮮魷呢?有嘅,勁細舊,完全冇味,外層嘅炸粉超級厚!而且炸到非常乾,食一
四人餐如上面餐牌所示💰HKD318

餐湯: 每日例湯不同或可要羅宋湯
薑蔥豉油皇煎封銀雪魚
咸魚蒸肉餅
肉質不錯,味道好濃所以都幾咸,用黎配飯食就最好不過了。
蜜桃菠蘿咕嚕肉
椒鹽鮮魷
勁差。我個人expect椒鹽鮮魷應該係一條條,就算唔係條條都係咁,最起碼唔會係件件都一舊舊成個波咁。鮮魷呢?有嘅,勁細舊,完全冇味,外層嘅炸粉超級厚!而且炸到非常乾,食一舊已經感到有好熱氣嘅感覺,真係唔多掂。
清炒時蔬
一般,冇特別,但係份量真係少。
總結餐廳食物某啲份量偏少,而味道上總括都係偏咸同重味,味精味都幾重。但係服務態度幾好,上碟快,每樣食物都係熱辣辣嘅,夜晚有時想食下茶餐廳都不失為好選擇(前提要揀中好質素食物)。另外見隔離枱鋸扒,都幾大塊,下次可一試。
2016-05-10