2014-11-19
又係黎大角嘴去車行驗車既時候,放工趕頭趕命車埋個老友飯都未食就衝咗落來,嗱嗱聲交低部車即刻去附近食嘢! 估佢唔到,唔係奧海果頭既大角嘴竟然會有間睇落似似地樣既日本餐廳,一於就入去試試!食晚飯時間黎講,呢間餐廳真係唔算多客,不過睇睇MENU,呢種中高價既日本餐廳平晚咁既人流都屬正常,而且大角嘴又唔係尖沙嘴,地理位置都幾輸蝕,不過人都入咗黎,都冇理由見佢少人怕中伏就走既…呢度既內部裝修都幾有日本feel,特別鍾意佢呢個畫咗花既屏風,配埋波波燈真係好日本風情畫XD人唔多既關係,上菜速度都真係幾快,啱晒做咗成日嘢饑腸轆轆既我地! 從starter開始,每道菜份量雖然唔多,但係都算係幾大路口味,亦都好啱我地胃口~ 有生既,有熟既,但係而家呢種天氣黎講我都係比較鐘情於呢兩個鍋物清酒煮蜆既蜆量撐滿晒成個鍋,同其他款式相比覺得呢道比較份量多,酒味香濃,未埋黎已經聞到,所以期望非常之高,蜆肉漲卜卜,大大粒,食落唔韌唔腥而且冇沙,酒味香,後勁強,味道變得好有層次,認真唔錯!至於小火鍋,雖然配料唔係多,但佢既牛肉有少少越式生牛肉feel,喺個鍋度仲係半生熟,所以食落好稔,而且冇乜筋,但係件數唔多而且亦都唔大