2025-07-31
一直都想想試原藝,終於有機會!試左佢嘅晚市二人套餐,都幾有驚喜。麵包籃一開始嘅麵包籃已經有驚喜!黑麥麵包好鬆軟,芝士橄欖扭紋麵包好香有口感,蒜蓉包外脆內軟,全部熱辣辣上枱,加分。先來前菜部分蘭王溫泉蛋配炸京蔥及八爪魚溫泉蛋滑嫩同炸京蔥,加埋鮮嫩嘅八爪魚同酸汁都幾夾!鴨肝蘑菇鍋巴鍋巴香脆,濃郁嘅鴨肝同蘑菇撈埋,都幾特別。牛油果蟹肉沙律牛油果嘅綿密同蟹肉嘅鮮甜完美搭配,食落好健康。龍蝦忌廉湯龍蝦濃郁嘅味道風味層次分明,高質!法式洋蔥湯呢道經典法式菜的確驚喜,洋蔥嘅甜味配埋濃濃嘅湯頭,仲有埋麵包,呢個必點!香煎帶子配風乾黑毛豬面肉及酸忌廉厚肉嘅帶子煎到半生熟,加埋滿滿咸香嘅黑毛豬面肉脆粒同酸忌廉,味道好多元化。到主菜可以揀一個意粉類和主菜!龍蝦汁配波士頓龍蝦闊條蛋麵波士頓龍蝦肉質鮮嫩,有炭香!搭配Q彈嘅闊條蛋麵,闊條麵掛汁到不得了,非常creamy! 炭燒鹿兒島A4和牛西冷重頭戲係呢個A4 鹿兒島A4和牛西冷,和牛肉質嫩滑,油香十足,入口即溶。炭燒的香氣讓人難以抗拒。每一口都是肉香四溢,呢個真係值回票價!不過如果唔喜歡太膩的朋友可以揀番澳洲M5和牛!總括黎講,我覺得佢呢個set嘅性價比幾高,
先來前菜部分
蘭王溫泉蛋配炸京蔥及八爪魚
溫泉蛋滑嫩同炸京蔥,加埋鮮嫩嘅八爪魚同酸汁都幾夾!
鍋巴香脆,濃郁嘅鴨肝同蘑菇撈埋,都幾特別。
牛油果嘅綿密同蟹肉嘅鮮甜完美搭配,食落好健康。
龍蝦忌廉湯
龍蝦濃郁嘅味道風味層次分明,高質!
香煎帶子配風乾黑毛豬面肉及酸忌廉
到主菜可以揀一個意粉類和主菜!
小店坐位唔多,記得book 位,揸車去都有泊車優惠,頭兩小時半價 ($10/hr) 而且出面都有錶位
!而且City U staff 仲有9折🥰
原藝 (九龍塘)
地址: 香港九龍塘海棠路66號女青雅舍地舖
電話: +852 69327198