2024-02-08 81 浏览
合和中心入面有好多卧虎藏龙嘅餐厅,呢间Gary Kwok Café除咗系间好出名嘅花店,原来咖啡食物都一样掂。今日嚟食早午餐,就叫咗一客「什菌牛油果多士」($52),牛油果份量好多,入口即溶,好有饱肚感,而什菌加埋浓厚嘅芝士,真系好香!多士烤得香脆,切开都有好多啖另一款叫咗「北海道烟肉车厘茄配忌廉芝士多士」($58),呢款会惹味啲,烟肉有一定厚度,煎得好香,车厘茄就十分Juicy,酸度适中,捞埋多士嚟食超正,加埋忌廉芝士嘅咸香、软滑,令人食唔停口之后就饮咖啡喇!先叫咗一杯「Latte」($46),餐厅用嘅系荷兰花花杯碟,全部都系喺外国订返嚟,靓到爆炸,House Blend嘅咖啡豆,果香感较重,用明治鲜奶嚟冲,加埋高技术嘅拉花(今日系招牌嘅玫瑰花组合图),真系一大享受餐厅有自家Roastery,有熟悉嘅庄园入豆,咖啡豆质素好有保证,我哋就叫咗两杯手冲(一杯$78),都系Roaster’s Choice,两杯用嘅都系衣国耶加雪菲豆,但处理方法有啲唔同,咖啡师好详细、专业咁同我哋讲解,超级细心第一款手冲嘅味道带有较浓嘅黄色热带果实味道,果味香浓入口时觉得似蜜糖,其后会似芒果干、红茶(放凉咗

今日嚟食早午餐,就叫咗一客「什菌牛油果多士」($52),

牛油果份量好多,入口即溶,好有饱肚感,
而什菌加埋浓厚嘅芝士,真系好香!
多士烤得香脆,切开都有好多啖

另一款叫咗「北海道烟肉车厘茄配忌廉芝士多士」($58),

呢款会惹味啲,烟肉有一定厚度,煎得好香,
车厘茄就十分Juicy,酸度适中,捞埋多士嚟食超正,
加埋忌廉芝士嘅咸香、软滑,令人食唔停口

之后就饮咖啡喇!先叫咗一杯「Latte」($46),

餐厅用嘅系荷兰花花杯碟,全部都系喺外国订返嚟,靓到爆炸,
加埋高技术嘅拉花(今日系招牌嘅玫瑰花组合图),真系一大享受

两杯用嘅都系衣国耶加雪菲豆,但处理方法有啲唔同,
咖啡师好详细、专业咁同我哋讲解,超级细心

第一款手冲嘅味道带有较浓嘅黄色热带果实味道,果味香浓

入口时觉得似蜜糖,其后会似芒果干、红茶(放凉咗更似),最后嘅Finishing会有一阵榴梿、山竹香,整体饮落较舒服,Body质感唔会好重。

另一款系厌氧处理过嘅,会有较浓香嘅发酵水果香气,
一入口就系好Sharp嘅草莓乳酪味,其后就缓缓哋有啲蜜糖味道渗出,
系较有风格嘅一款,两款都好特别!

最后咖啡师仲比咗两杯Cold brew我哋试饮,

呢款味道较「霸道」,咖啡师结合咗Cold brew同Ice drip手法去冲,
风味较浓郁

2024-02-07