2018-02-24
琴晚經過筲箕灣,友人興起想食粥,所以就入咗呢間餐廳叫咗個XO醬叉燒炒蛋小菜,配個白飯同凍檸茶友人就叫咗碗碎牛粥配熱柑桔蜜先講個XO醬叉燒炒蛋,賣相同菜單嘅照片相差不大,心諗今次有食神食落就知真係中伏,叉燒薄不在話下,食落無叉燒味,好似食緊瘦肉咁其次,呢個餸係極度之油,炒蛋多油加埋XO醬嘅汁,油上加油最後,食食下D蛋居然比我食到舊魚骨出黎,約莫半塊手指甲嘅大細不過當時我安慰自己,可能係佢炒蛋個鑊痴住咗D魚,所以最尾都無追究唯一可取個蛋係幾滑,可惜入口油感太重,影響咗蛋嘅口感另外,連個飯都出事。似煲完幾個鐘,焗咗好耐嘅飯硬身,D飯痴到一舊舊,有哽胃嘅感覺,完全係茶餐廳嘅水準甚至之下簡簡單單一個白飯都可以搞到咁講完個餸講下個粥個粥味道不足,稀嫌唔夠滑,可能友人鍾意較稀嘅粥,所以嫌呢個粥有D竭因為個粥我只係試左幾啖,所以並唔能夠準確帶出評價最後講下個飲品熱柑桔蜜味道嚴重不足,只有其色未有其味凍茶嘅茶底好濁,似擺放咗好耐嘅茶整體而言我唔係太推薦呢間餐廳雖然今次只係試左兩個餸,但已經見到可取嘅地方好少
叫咗個XO醬叉燒炒蛋小菜,配個白飯同凍檸茶
友人就叫咗碗碎牛粥配熱柑桔蜜
其次,呢個餸係極度之油,炒蛋多油加埋XO醬嘅汁,油上加油
唯一可取個蛋係幾滑,可惜入口油感太重,影響咗蛋嘅口感
另外,連個飯都出事。似煲完幾個鐘,焗咗好耐嘅飯
簡簡單單一個白飯都可以搞到咁
講完個餸講下個粥
因為個粥我只係試左幾啖,所以並唔能夠準確帶出評價
最後講下個飲品
熱柑桔蜜味道嚴重不足,只有其色未有其味
凍茶嘅茶底好濁,似擺放咗好耐嘅茶
整體而言我唔係太推薦呢間餐廳
雖然今次只係試左兩個餸,但已經見到可取嘅地方好少
题外话/补充资料:
落單時舉咗手一段時間先有人過黎
而且該名哥仔行過黎果陣仲施施然(當時佢地一堆人企係類似水吧/廚房外面傾計)
其次,有個阿姐口音極重,不過態度良好
最後,見到張單居然有收加一服務費,當下見到係覺得:下?茶餐廳質素都會收加一?
原來係新年所以初四-初八會收加一
但其實都無乜服務可言,坐低水都無杯