2021-09-03 376 浏览
今日难得放半日假🥰,过咗去揾个系尖沙咀返工嘅姊妹食lunch。十二点前嘅尖沙咀基本上无咩餐厅有开,所以我哋就决定兜多几圈等够钟顺便探索下新餐厅🥳。结果行到去K11 (唔系新𠮶个吖😜) 地下就见到呢间装修得好靓嘅日本餐厅🇯🇵。由于我哋都太挂住以前一齐飞东京疯狂食嘢shopping嘅日子喇🥺,所以就决定入去揾番呢种熟悉嘅感觉!我哋一过十二点就入去,基本上系第一台客,但都已经得番吧台位置,睇嚟好多人一早book定,大家就要留意吓啦🤔。话虽如此,吧台其实都坐得几舒服,仲可以望住厨师整串烧,成件事好有日本居酒屋嘅feel🥰。幸福串烧六盛合 ($158)一望个lunch menu就已经觉得呢个六款串烧组合好吸引,价钱合理之余又啱我口味,睇相仲觉得好靓😛。除咗我朋友都叫咗呢个,之后发现原来呢个set系最受欢迎㗎!成间餐厅可以见到至少有一半人都叫咗,厨师仲烧到唔停手,睇嚟今次真系无叫错喇🤤。个餐一送到嚟我第一个反应就系:哗!卖相真系好靓!除咗𠮶六款串烧之外,仲有个迷你沙律,一只温泉蛋,面豉汤同饭。份量真系多到惊食唔哂吖😝。先讲串烧,虽然卖相真系好吸引,但始终烧得有啲太干身。淋上去嘅汁亦有啲过多,搞到啲

幸福串烧六盛合 ($158)
幸福串烧六盛合

先讲串烧,虽然卖相真系好吸引,但始终烧得有啲太干身。淋上去嘅汁亦有啲过多,搞到啲串烧有少少咸。不过除咗呢啲之外,整体而言都算系合格以上嘅🤤。其中最好味嘅就系鸡肉长葱串!有别于其他串烧,长葱唔系好干,亦非常之大粒,配合埋鸡髀肉个口感非常之夹,好中和到肉嘅饱腻感。另外我亦好中意个免治软骨鸡肉棒,软骨嘅脆口感加上鸡肉嘅松化形成层次感,令我好想encore 吖!😳 其他串烧包括鸡翼,鸡髀肉,大蘑菇同秋葵。虽然系有啲干,不过食材质素都唔差㗎🥳。

另外值得一提嘅系,温泉蛋🥚绝对令个套餐生色不少。佢攞嚟捞饭好夹,攞嚟中和串烧嘅干亦得,可以话系画龙点睛嘅一个配菜😋。

整体嚟讲呢间嘢食物好精致,亦份量好足,虽然未去到最高水准嘅层次,但依然非常值得一试。我哋就食到好饱喇,所以对男仔嚟讲应该就刚刚好👍🏻。如果想攞番去日本食嘢嘅感觉,不妨一试喇!
2021-08-30
幸福串烧六盛合