2017-03-20
講真都試過唔少櫻花食品,但係食咗咁多次,我都未捉摸到究竟櫻花係咩味,佢唔似玫瑰同薰衣草咁,有一陣濃郁獨特嘅味道,而係同其他食用花嘅味道相似,就係有花香味,不過粉紅色嘅顏色又真係幾吸引,令人有心動、戀愛嘅感覺呢間餐廳位於Popway精品酒店嘅13樓,雖然唔係太高,但係餐廳有落地玻璃,總算有啲街景,都可以微微眺望維港,而我地亦被安排坐窗邊位置,可以邊欣賞景色,邊品嚐櫻花下午茶唔洗好耐,一個粉紅色櫻花形狀、兩層高嘅便當盒就送到枱面喇,一打開就可以見到一系列嘅鹹食,分別有吉列炸蝦、吉列紫薯餅、煙三文魚配餅乾、吞拿魚他他配餅乾同鰻魚春卷。炸物真係炸得好香脆,味道都唔錯,而令我喜出望外嘅係鰻魚春卷,係第一次食用日式鰻魚肉整嘅春卷,淡淡嘅鰻魚香,新穎又唔錯~另外鹹點仲有用細嘅櫻花碗裝住嘅粉紅色嘅蕎麥冷麵,再配黑魚子同櫻花蝦,仲有一片紫菜伴碟,如果係表面碎上就會有好啲嘅口感,食前倒上冷麵汁,凍冰冰都幾開胃口,而且清淡嘅味可以一洗炸物嘅膩感其實仲有一杯紫菜同蝦沙律,但係我無食到,所以就無特別影喇但係對於少女黎講,下一層嘅粉紅色甜點更加令人吸引啦~ 餐廳真係幾用心,幾乎每一樣餐具都係粉紅色嘅櫻花圖案,再配
其實仲有一杯紫菜同蝦沙律,但係我無食到,所以就無特別影喇
另外呢個下午茶仲包括一杯飲品,為咗配合我地呢個初戀感覺嘅櫻花主題,我地就每人加咗18蚊,要杯暖笠笠嘅櫻花拿鐵,透明嘅杯,透露出粉紅色嘅拿鐵,表面有一層奶泡,最後再用粉紅色嘅糖,係最頂灑上一個櫻花圖案黎點綴,又係另一杯吸睛嘅飲品。味道就奶味較重,都仲有淡淡花香味,不過不失啦