2021-03-11 989 浏览
提起天妇罗丼饭,大家可能会即刻谂起几间日本🇯🇵连锁过江龙,唔知呢一间同样专门食天妇罗🍤嘅良心小店会唔会俾到惊喜呢。海鲜天丼 $80(流心蛋,菜心苗,茄子,莲藕,甲纹鱿鱼,蟹肉棒,虎虾)一上枱就觉得好靓,样样野都炸到金黄色🤤,而且全部都系好贴皮好靓仔,唔会好似有啲天妇罗咁甩皮甩骨。入口超香脆,索索声好治愈。未试过菜心🥬天妇罗,觉得好特别,原来又有几好食。虎虾🦐唔算好大只,炸完之后入面仲系半生熟,系刺身嘅感觉,个人好钟意。🥚橙黄色嘅流心蛋黄好香浓,加埋啲珍珠米🍚一齐食,格外有风味。而天妇罗汁偏向淡口带啲甜味。略嫌饭同𩠌都唔系好够热,系室温。海鲜天妇罗配信州荞麦面 $73(甲纹鱿鱼,蟹肉棒,海老,菜心苗,椰菜花)同样炸得好金黄,但佢嘅鱿鱼🦑就得一旧而且比较细。而海老🦐就同丼饭嘅虎虾应该一样,不过朋友就唔钟意佢比较生嘅感觉。荞麦面大大一碗,不过个汤同面🍜都系室温暖暖地,唔系好够热。我觉得以小店黎讲算系相当有惊喜,可以及得上连锁店嘅水准。虽然仲有进步嘅空间,但价钱味道都合宜,值得一试👍🏻。

海鲜天丼 $80
(流心蛋,菜心苗,茄子,莲藕,甲纹鱿鱼,蟹肉棒,虎虾)

海鲜天妇罗配信州荞麦面 $73
(甲纹鱿鱼,蟹肉棒,海老,菜心苗,椰菜花)