2009-12-24
見咁多人喺度寫和幸嘅日本燒肉咁好食同裝修咁特別,所以就慕名去試一下有幾好食。去度樓上發現別有洞天,估唔到喺一幢商業大廈嘅樓上有一間咁同到別緻嘅食肆喺度;呢一日食客唔多,因為呢日好涷,我有理由相信好多人都去咗打邊爐;而我就唔想同其他人逼同等位,所有去食日式燒肉,唔駛同人逼時,咪又係對住個熱騰騰嘅火爐?!同內子考慮過後,叫咗個有帶子、蝦、牛舌、牛肉剌身、雜菜、燒汁牛胸腹、煙肉、同蟹子沙律嘅餐;嚟到發現個別嘅菜份量比預期少,所以就叫多咗一個大頭蝦、牛肝、厚切牛舌同黑毛和牛肩啦!另外,梗係唔少得啤酒啦!蟹子沙律─味道同出面一般食肆水準一樣咁普通。牛肉剌身─味道一般,既無入口即溶嘅感覺,亦無咩牛肉味。帶子─連個殼上,賣相較特別,連埋個殼同上邊嘅牛油一齊放喺煱上邊燒,香味四溢;而帶子嘅味道都幾鮮甜。蝦─味道一般,而長度只有大約5吋左右,略嫌唔夠蝦膏,而且我食得出係雪蝦,因為啲肉唔夠彈。牛舌─得過7、8片仔,薄得可憐!而味道更係一般!厚切牛舌─切作正方形條狀,賣相OK,但係燒起上嚟就麻煩啲囉!黑毛和牛肩─又係少得可憐,得嗰7、8片仔,味道可以,略為唔夠牛肉味。燒汁牛胸腹─比前者較有牛肉味,但係因為S
蟹子沙律─味道同出面一般食肆水準一樣咁普通。
牛肉剌身─味道一般,既無入口即溶嘅感覺,亦無咩牛肉味。
牛舌─得過7、8片仔,薄得可憐!而味道更係一般!
燒汁牛胸腹─比前者較有牛肉味,但係因為SIZE所限,所以唔夠澎湃。
煙肉─呢個幾好,因為我唔鍾意食呢個又肥又鹹嘅肥豬肉嘅,但係佢就夾住個車厘咖一齊食,咁就令到口感同味道唔同晒,既食到煙肉嘅味道,又食到車厘咖嘅鮮甜!而且唔覺「漏」。
牛肝─估唔到呢樣嘢喺燒肉店有得食,因為可以自己控制唔燒到太熟,所以真係幾正,送啤酒一流!
大頭蝦─呢個相比起頭先嘅蝦就好得多,既食得出係新鮮嘅肉,而蝦膏比較多,而且仲係燒埋先上枱,值得一讚;因為如果唔係嘅話,自己會好難至燒得均勻。
啤酒─SAPPORO DRAUGHT BEER,飲咗3杯,每杯大約450ML($45一杯),幾正,食燒肉嘅一流配搭!
總括嚟講,呢度食物嘅選擇多,但係各樣食物嘅個別數量就較少;我兩個人都要叫咁多嘢就係例證。而牛肉同牛舌嘅質素就唔太高,但係其他食物就都可以;另外,地點就腳,而裝修都特別,侍應服務一叫即到,可能我嗰日真係比較少人。所以我相信我會再嚟嘅。