2025-03-31
又到放假嘅日子✌🏻約咗朋友仔去銅鑼灣嘅Rooftop Bar「貓員外酒吧餐廳」啤啤佢🍺餐廳有室內同outdoor位置,主打手工啤、pizza同意粉,特別之處係呢度嘅廚師帶自中國喺食物方面會融入咗中式嘅元素,中西fusion嘅菜式又確實真係好夾👍🏻我地嗌咗Richkat Craft Beer Tasting Set,裡面包括6杯120ml嘅啤酒,可以喺10種口味入面揀6種,每樣都可以試吓啱晒我呢啲選擇困難症嘅人😆土豪|加入山楂乾去冷泡,帶淡淡的果酸味易入口花魁|花香味濃郁香㴟秀才|帶花香味,酒精度數較低桃寶|好香嘅桃味甜甜地,偏重果汁味道,推介👍🏻葡萄熟了|提子味嘅啤酒,亦係果汁味道較重嘅一款,酸酸甜甜啱我口味檸綠|泰式青檸檬嘅味道,酸酸地好清新勁fresh北京烤鴨薄餅食落就好似食緊中式北京烤鴨一樣,喺pizza上面加上烤鴨、青瓜粒、京蔥烤鴨醬,味道甜甜地,上面嘅烤鴨皮酥脆香口,鴨肉軟腍仲有肉汁添,pizza經烤焗後鴨肉依然能夠保持juicy,確實係水準之上👍🏻香辣油封鴨肉意粉如果食得辣嘅朋友仔一定要嗌呢個意粉,又香又辣勁正😋以鴨肉加上辣椒乾同醬油去爆炒意粉,最後喺上面灑上芝麻,意粉口感
土豪|加入山楂乾去冷泡,帶淡淡的果酸味易入口
花魁|花香味濃郁香㴟
秀才|帶花香味,酒精度數較低
桃寶|好香嘅桃味甜甜地,偏重果汁味道,推介👍🏻
檸綠|泰式青檸檬嘅味道,酸酸地好清新勁fresh
北京烤鴨薄餅
香辣油封鴨肉意粉
如果食得辣嘅朋友仔一定要嗌呢個意粉,又香又辣勁正😋以鴨肉加上辣椒乾同醬油去爆炒意粉,最後喺上面灑上芝麻,意粉口感煙靭有咬口,鴨肉肉質緊緻夠入味,真係越食越辣,但辣得黎又停唔到口😆
爆炸薯仔
薯仔粒炸過之後外脆內軟,配上鹹香嘅臘肉腸,上邊灑上辣椒粉同花生粒,有一種中式乾鍋嘅做法,令味道口感層次更加提升,微微辣好惹味啱晒送酒嘅小食😋
銅鑼灣耀華街38號ZING!30樓
人均消費:$200-300