2009-10-25 17 浏览
09年9月18日 星期五今日下午茶時段點了1客下午茶, 豬軟骨出前一丁及熱奶茶, 盛惠$27. 這間茶餐廳座位非常寛闊, 仲有幾部大電視, 我一邊食野, 一邊就睇住無線下午時段的烹飪節目, 一樂也. 1. 豬軟骨出前一丁 這個餐本身$24包飲品, 可選擇米粉, 河粉, 意粉, 通粉及螺絲粉, 配搭夠豐富. 另可加$3改配出前一丁或烏冬, 一見到 "出前一丁" 哩4個字, 彷彿即時聞到公仔麵的濃香麻油味, 於是馬上點了出前一丁了. 上枱時, 成碗公仔麵熱騰騰, 麻油的濃香陣陣送來, 禁不住夾起一小攝丁麵, 熱蒸氣馬上急劇湧上來, 好香啊. 丁麵烹調的時間剛剛好, 不會過淋過硬, 喝一口湯底, 味濃夠惹味. 豬軟骨炆得火候夠, 軟淋無比, 肉質肥美滑溜, 圓筒型的軟骨跟豬肉的份量各佔一半, 肉味更是非常香濃, 肥美的豬軟骨跟香濃的丁麵簡直配合得天衣無縫, 很久也未嘗這樣味美的丁麵了. 2. 熱奶茶熱奶茶香濃幼滑, 略嫌淡奶的份量較多, 有點兒漿喉. 而且熱奶茶份量太少了, 即使喝完一整杯也有點不夠喉的感覺. 下次再想食丁麵, 我也必會再來幫襯, 而且仲一定會指明奶茶少奶.
09年9月18日 星期五

1. 豬軟骨出前一丁

2. 熱奶茶

丁麵熱騰騰, 麻油濃香, 烹調的時間剛剛好, 不會過淋過硬, 喝一口湯底, 味濃又惹味.
豬軟骨軟淋無比, 肥美滑溜, 圓筒型的軟骨跟豬肉的份量各佔一半, 肉味非常香濃.
熱奶茶香濃幼滑, 略嫌淡奶的份量較多, 有點兒漿喉. 而且熱奶茶份量也太少了.
值得推介的豬軟骨丁麵 (跟飲品) $27
除了湯麵外, 下午茶也有炒粉麵, 炒烏冬, 湯飯及小食可供選擇.
2009-09-18
值得推介的豬軟骨丁麵 (跟飲品) $27