又到晚飯時間,又唔想食得太飽,食碗粉麵算快靚正嘅選擇,今次經過兆和街,都有幾間嘢係食麵嘅,但最後揀咗「八麵玲瓏」,除咗睇落都多選擇外,D餸料又啱口味,而且一個麵餐都係$26(包嘢飲),價錢又夠大眾化,咁今餐就可以慳慳哋!我要咗個五香豬蹄肉米線,睇樣似平時食開嘅鹵水牛展咁,食落同食分蹄又差唔多,睇番個餐牌介紹,可以話係個燻過嘅分蹄,老實講就真係唔係好覺得有煙燻味,但食落比分蹄煙韌D,而分蹄肉身就爽口D!太座就揀咗個招牌鎮江肉排上海麵,酸甜味做得幾好,兩種味食得到而又唔會太嗆喉,佢個餐牌亦有介紹個肉排點整,係用鎮江陳醋、海鮮醬、酸梅醬醃製,酸甜得哩帶有濃香嘅醬料味,係個人嫌D肉排稍為炆得過咗火,肉質鬆身得滯,較為腍,少咗份肉質嘅質感,反而個上海麵有驚喜,如果點上海麵要等成5-10分鐘,因為係即拉,驚喜唔係食落彈牙爽口,而係麵身咬落有煙煙韌韌之感,有嚼頭,幾得意,真係不妨一試!後尾因為都見佢抵食,又再幫襯多一次,哩次試咗個福建三寶米線,三寶係福州魚丸、福州燕丸、福州肉丸。魚丸即係好似D貢丸咁,外層彈牙嘅魚蛋包住豬肉碎餡,真係做到肉汁四濺,而且豬肉餡調味幾夠,Good!燕丸就話用蕃薯粉搓皮,再

後尾因為都見佢抵食,又再幫襯多一次,哩次試咗個福建三寶米線,三寶係福州魚丸、福州燕丸、福州肉丸。魚丸即係好似D貢丸咁,外層彈牙嘅魚蛋包住豬肉碎餡,真係做到肉汁四濺,而且豬肉餡調味幾夠,Good!燕丸就話用蕃薯粉搓皮,再包豬肉碎做餡,細細粒,食落好似魚皮餃咁,所以感覺無咩特別;肉丸,用豬肉打成,都係無話好特別,都OK嘅,至少唔係話打到死死實實,咬落都算鬆化!
枱凳排得密,要將就吓!
五香豬蹄肉米線
招牌鎮江肉排上海麵
福建三寶米線
枱凳排得密,要將就吓!
招牌鎮江肉排上海麵