2016-03-10
10日內去左四間火鍋店打邊爐,一定要寫下食評記錄下每家的特色。5點零5分上到來,已經有10幾人等緊,等左大概10分鐘就可以入座,被安排坐係角落窗邊卡位,bb車有位放,bb好合作地係bb車度訓左個半鐘。早段時間人唔多,幸運地仲係頭30位,可以以優惠價$128享用火鍋放題。前身係重慶姑爺時來過,裝修,檯櫈,個煲都應係保留舊有的,點左菜膽豬肺湯底、用雞煲個煲上,兩個人食、感覺個煲太大,好多湯,好耐先滾起。期間拿左點刺身小食,三文魚魚味極淡、甜蝦ok、其他刺身有點乾,師傅頭個半鐘成日唔係檔口,只係攞左兩次刺身。炆冬菇好大隻、雞腳入面有當歸,杞子。炸魷魚鬚冇用燈照住的關係,拿返來即刻食都係凍的、豬軟骨個味唔錯但硬到咬唔開、咖哩魚蛋彈牙、燒賣就好粉。調味,丸,腸,菜,麵、飲品放出面自己拿。手切肥牛厚身好滑,其中一次比錯左豬潤。平時打邊爐牛栢葉食得多,呢度有金錢肚,好快稔。花膠唔似至X咁大件煲極唔稔,亦唔會似樓上兩間咁碎、蜆就非常多沙、好多唔開、蝦新鮮彈牙、紙上寫一份三隻,每次點三份,除左一次真係來九隻,其餘都係來四隻、牛舌個人認為都係比適合燒烤、鮮淮山,其他火鍋店唔覺有,平時自己都係買乾的,因為新
5點零5分上到來,已經有10幾人等緊,等左大概10分鐘就可以入座,被安排坐係角落窗邊卡位,bb車有位放,bb好合作地係bb車度訓左個半鐘。早段時間人唔多,幸運地仲係頭30位,可以以優惠價$128享用火鍋放題。前身係重慶姑爺時來過,裝修,檯櫈,個煲都應係保留舊有的,點左菜膽豬肺湯底、用雞煲個煲上,兩個人食、感覺個煲太大,好多湯,好耐先滾起。期間拿左點刺身小食,三文魚魚味極淡、甜蝦ok、其他刺身有點乾,師傅頭個半鐘成日唔係檔口,只係攞左兩次刺身。炆冬菇好大隻、雞腳入面有當歸,杞子。炸魷魚鬚冇用燈照住的關係,拿返來即刻食都係凍的、豬軟骨個味唔錯但硬到咬唔開、咖哩魚蛋彈牙、燒賣就好粉。調味,丸,腸,菜,麵、飲品放出面自己拿。手切肥牛厚身好滑,其中一次比錯左豬潤。平時打邊爐牛栢葉食得多,呢度有金錢肚,好快稔。花膠唔似至X咁大件煲極唔稔,亦唔會似樓上兩間咁碎、蜆就非常多沙、好多唔開、蝦新鮮彈牙、紙上寫一份三隻,每次點三份,除左一次真係來九隻,其餘都係來四隻、牛舌個人認為都係比適合燒烤、鮮淮山,其他火鍋店唔覺有,平時自己都係買乾的,因為新鮮的刨完皮後好滑生生,痴立立。坐左一個鐘都唔夠10枱客,基本上每一隻吉碟放低唔夠半分鐘就有人收走。湯底都有五六舊豬肺同幾條菜膽,但真係好淡,加完湯後更加淡,於是拿左碗雞腳湯加入湯底,加上花膠,鮮淮山,頓時覺得好滋潤。
甜品方面,軟雪糕機當日冇開,但就有棉花糖機、可以自己捲,但如果有紙筒取代筷子來捲會不會更好。甜品有兩位師傅即場整,試左好多款迷你甜品,見到之前食評有綠茶心太軟,但當日只有朱古力心太軟,師傅比個麻雀籌碼7分鐘返去拿,芝士tart可能仲係試驗階段,尚要努力、芝士蛋糕唔夠香滑、牛奶布甸好吃過雙皮奶、bb都食左兩個。
底線:優惠時間會再來,正價時段有更好的選擇