食過咁多美食,當然要運動一番,於是用捷徑上堅尼地道懷舊一番,然後向西行,經過不少中學,例如波記、蕃薯、醒祖洩、舊樹懶等等,不經不覺到左半山,還見到十年前的靚女同學,樣貌依舊咁索,而自己已經得又老又殘又肥又乜咁,不過問題不大,因為乜都睇化曬。經過肥彭食tart的店舖,依舊排長龍,經過路口落少少便是上次出guide時組員介紹既食店,當時係買左杯外賣凍奶茶,諗番當時早的黎openrice,份assignment可能會做得好一些。有幸再坐一會,當然唔會放過它,一來就來過凍奶茶,可能諗緊食乜小食,唔記得叫佢走冰,不過味道還沒有受到太大影響,冇苦澀味。為了身子好一些,打消點撈公仔麵的念頭,轉戰豬扒鉋,沒有期望之中的過得去加好少少,豬扒還不夠鬆化,飽有些少脆脆地。不要太下下執著期望,便是美好的開始。臨收舖時依然人頭擁擁,可見受歡迎的程度依然不減。今日返工時先知坐我後面同事,同一日也來過這裡幫襯。

今日返工時先知坐我後面同事,同一日也來過這裡幫襯。