2017-11-04
今日食豪D,來到九龍城一間食生魚丼飯嘅店鋪。店內裝修精緻仲有一幅富有日本色彩壁畫,坐位舒適寬敞。我地選了漁吉特選丼,生魚丼和海膽蒸蛋昨為今天午餐。先講吓呢個188元漁吉特選丼,整碗面層已放滿不同種類嘅海鮮,非常吸精。最特別係有一隻非常大生蝦,好新鮮,肉質鮮甜,爽口,食到近頭部位置仲有一些蝦膏,好有蝦味。仲有海膽,帶子,鰻魚,當然有生魚片,佢哋嘅生魚片唔係一般貨色,而係用上等貨,每片都好大塊,好新鮮,爽彈鮮美。直得一提是碗飯內加有青檸檬🍋,拑出檸檬汁來可以增加鮮魚味道,提升食慾。另外我朋友叫了生魚丼,呢碗飯味美之處是有幾片魚身格紋鮮明,光澤誘人,肥美魚生。最好食就係呢塊魚肉,好有口感,入口溶化,好滑好鮮甜。呢塊就係A5魚肉,哈哈我評的。每碗飯都有一個特別嘅盒子,原來是甜蛋呢嘅,做得非常精緻,有心思,印有漁吉字樣。味道甜甜地,蛋質嫩滑。海膽蒸蛋$38,呢個蒸蛋好滑,加入海膽、蝦子一起食,有另一番嘅味道,不只是蒸蛋咁簡單,低部仲有雞肉和一粒連子,增加口感。
我地選了漁吉特選丼,生魚丼和海膽蒸蛋昨為今天午餐。