2017-02-13 12555 浏览
每年都会同朋友食开年饭,朋友一定会拣食自助餐,今年就㨂咗Yamm,可能啱啱过完年,所以年初六嘅夜晚无满座,都仲有位。食自助餐当然最钟意系冻海鲜同生蚝,生蚝比较细粒,但都系即开嘅,都新鲜,不过蚝味就淡少少。冻龙虾,好多膏,肉质几爽,好弹牙,不过噤大只,食一俩只都已经觉得饱晒。我就最钟意冻蟹,原只上,有鲜味又甜。而蟹脚就最差,完全无味,好淡。跟住食刺身,得三款,有三文鱼,吞拿鱼同八爪鱼,三文鱼最好食,其他两款就普普通通,所以食咗一次都无再攞。鳗鱼同海胆寿司仲好食d,寿司饭细细件,食多两件都仲得。日式冻螺肉,一樽樽攞,不过我就觉得多咗d,细番少少好d,要同朋友一齐食先食得晒。跟住食热荤,食咗燕窝炒蛋,即叫即炒,热辣辣好新鲜,其实燕窝本身都无乜味,但系d蛋都几香同滑,都几好食。再食燕窝灌汤饺,原盅上,都几多燕窝,饺子皮都好薄,连汤都饮清光。鹅肝多士,鹅肝煎得干干地,入口甘香,配埋又薄又脆嘅多士,好食。小笼包都唔错,有肉味,而且好多汤汁。海胆炒饭,饭炒得好干身,一d都唔油,又食到海胆嘅香味。甜品有梅子果冻,酸酸味味,开胃消滞。抺茶布甸,抺茶味好浓好滑,不过就甜咗少少。饮品仲有落神花茶无限添饮,酸

小笼包都唔错,有肉味,而且好多汤汁。
海胆炒饭,饭炒得好干身,一d都唔油,又食到海胆嘅香味。
饮品仲有落神花茶无限添饮,酸酸地,好解渴。
最后食埋水果同饮埋杯热柠茶,真系饱晒。
Yamm其实都食过好多次,不过我今次就觉得佢d海鲜麻麻地,虽然好多选择,仲加得都好快,但系就好似无乜味,今次热荤好似出色d。
2017-02-02