2022-06-01 60 浏览
餐廳裝潢簡潔清新,光線亦非常充足,整體感覺舒。小店主打台灣料理,雖然一般常見的如台式牛肉麵、滷肉飯、珍珠奶茶等都不會少,但還是有較特別少見的如油飯,大腸包小腸。🔸哥哥招牌塩麴雞拼傳統台南香茹蝦米油飯來張$83見到油飯感覺好特別所以點了一份,油飯香氣很足,但鹹度不重,用來配麴雞剛剛好。初頭以為是一份飯而已,但原來是一個套餐,除了主菜+油飯外,還有配菜、青菜和甜品😍 配菜中以蝦仔最特別,非常鹹香惹味。甜品是煙韌的紅豆蕨餅。🔸沙茶厚豚乾拌麵 $85因為好鍾意食沙茶醬所以叫左呢個麵,味道不錯但麵質偏軟,個人還是偏好有咬口點的麵。同樣是套餐有配菜、青菜等。豬扒份量很大,而且幾香,唔錯。🔸大腸包小腸 $36雖然係台灣著名夜市小食之一,但係香港的確唔常見,見價錢還可以接受即該點了一份。味道不錯,但如果有芫茜的話,會更加完美。🔸九層塔一口鹽酥雞 $28無骨雞肉食用方便,加埋九層塔好香。🔸桂花甘香柚子鐵觀音 + 重碳焙桂香烏龍奶茶桂花甘香柚子鐵觀音私柚子味好突出,個人覺得太重味了,如果你喜歡柚子應該會愛。重碳焙桂香烏龍奶茶正正常常沒有特別。整體感覺唔錯,也十分舒適。

🔸哥哥招牌塩麴雞拼傳統台南香茹蝦米油飯來張$83

🔸沙茶厚豚乾拌麵 $85

🔸大腸包小腸 $36

🔸九層塔一口鹽酥雞 $28
無骨雞肉食用方便,加埋九層塔好香。

🔸桂花甘香柚子鐵觀音 + 重碳焙桂香烏龍奶茶

整體感覺唔錯,也十分舒適。