2021-06-13 59 浏览
今日咁啱嚟到荃灣做嘢,Lunch嘅時候就同同事提議「麻辣風雲」,呢間我一直都book mark咗,因為我係一名炸饅頭愛好者😆朋友食完之後向我極力推介,叫我值得一試🤤 仲有一個原因,就係呢度既老闆同老闆娘都吸引咗我黎😂係𝕥𝕠𝕟𝕚𝕔𝕜既恆仔同小花開的~要支持支持下💛行樓梯上到去好似穿越返去古代一樣,餐廳內嘅佈置很古代嘅感覺,好似去咗客棧咁樣!而點餐就係用QR code落單,又變得好現代🤣🔸香滑豆腐花米線(撈)$38豆腐花+米線呢個組合好特別🙈唔知係咩感覺呢所以就叫黎try try 先!除左有豆腐花外,還有酸菜、菜脯、蔥和豬肉碎這些配料。點餐既時候可選擇芽菜、芫荽等的份量、麻同辣的程度,還可以選多米線,會令你飽飽的🤰🏽食啖豆腐花先,值得一試,口感滑溜,試左個味之後就撈一撈~ 整體既感覺夏天食好適🈴️,豬肉碎係有dd辣味,而豆腐花再加埋米線顯得更滑。🔸風雲匯 $58我覺得呢個係俾選擇困難既人叫,姐係我😂😂因為有豚肉、腩肉、魚蛋、牛肉餅、墨魚丸、火腿、豆卜、腐皮、唐生菜、酸菜、芽菜、韭菜同炸醬,有成11款配料,唔洗自己左諗右諗食咩好,樣樣都有🤤 而湯底就有麻辣風雲和酸菜湯,我就揀咗麻辣味嘅小辣。聞

🔸香滑豆腐花米線(撈)$38

🔸風雲匯 $58
而湯底就有麻辣風雲和酸菜湯,我就揀咗麻辣味嘅小辣。聞落個麻辣味好香,似出面食開既麻辣味。

Lunch係會有杯熱飲品附送,我同同事就加左$4要可樂飲😆 跟餐仲有得追加的小食,以下呢2個係追加的小食價錢:

🔸炸饅頭 $36
朋友講過炸饅頭係必食的,而且炸饅頭係放係艘船仔上好似三國演義咁~但原來追加係無呢艘船仔😂都好正常既🤣 炸饅頭炸到金黃色,外脆內軟,要點點個煉奶🤤🤤good也

🔸麻辣海蜇 $28
面頭有啲芝麻粒同辣粉,麻辣味好重😆好開胃~
底下有d青瓜絲舖底