2018-05-08 433 浏览
開開心心食預祝母親節飯,被店員氣個半死。已經食過幾次,知道叫蒸飯需要提早叫,但年輕男員工話:幾時叫都得,唔駛提早。當然,我地梗係唔信,問另一個中年女子員工當然叫我地提早,所以我地好快就先叫左個蒸飯,再慢慢叫其他小菜。叫曬餸,開開心心等餸來,半小時後餸才來,都無問題,來左就食。要讚的係,蜜糖骨同炒牛肉係好好食^^但,4碟小菜都食左大半,蒸飯距離落單已經45分鐘,當中我地問過幾次,幾次都話蒸緊。之後,見到男年輕員工同中年女子員工將蒸飯送左去某一枱比我地遲來的枱,我地再問都係講蒸緊,又發現個枱的蒸飯搬左去第二枱,我地再問,疑似老闆的女子先話「原本係佢地家蒸飯」。真係呆左!佢問我地,翻熱俾翻我地,或者用10分鐘再蒸過一籠俾我地。我地真係唔敢要,籠蒸飯在10分鐘內搬左兩枱,無論翻蒸定蒸過(蒸新一籠用10分鐘,咁我45分鐘等左咩),似乎都係同一籠。最後,去埋單,我問:你地新接手?同以前好唔同。佢話接左一段時間,但員工係番左幾日,自己俾緊時間訓練。我話你用我地的時間去訓練,我地等左45分鐘。佢回我話我地已經盡量解決,提出解決方法,咁你地最後都唔要籠飯。其實,我需要既,只係你地真心的道歉,唔係就咁講句
開開心心食預祝母親節飯,被店員氣個半死。
要讚的係,蜜糖骨同炒牛肉係好好食^^
真係呆左!
佢問我地,翻熱俾翻我地,或者用10分鐘再蒸過一籠俾我地。
最後,去埋單,我問:你地新接手?同以前好唔同。
佢話接左一段時間,但員工係番左幾日,自己俾緊時間訓練。
我話你用我地的時間去訓練,我地等左45分鐘。
其實,我需要既,只係你地真心的道歉,唔係就咁講句:唔好意思,然後就離開。
唔係講提出解決方法就無事,因為,我地真係用左45分鐘去期待籠飯。
新員工要時間適應我明白,但作為上級(老闆)用咩態度對客,而佢地的回應令我地全家都非常唔開心。

如果出去食飯,有人在你等左45分鐘後同你講我地員工新所以做錯,老闆自己都俾緊時間佢地個陣,我會好羨慕個員工,但以後都唔會去呢間餐廳。
2018-05-08
庆祝纪念